Utorak, 14. septembar 2021.

16. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Na sednici Odbora održanoj 14. septembra, članovi Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu razmatrali su Predlog Odbora na Nacrt budžeta za 2022. godinu.


Na početku sednice, predsednik Odbora Marijan Rističević je upoznao članove Odbora i prisutne goste sa podatkom da je budžet predviđen nacrtom budžeta za 2022. godine, manji za milijardu dinara u odnosu na predlog inicijalnog budžeta za 2021. godinu. S tim u vezi, istakao je da je premija za mleko uvećana za tri dinara, i da je samim tim projektovana obaveza za sledeću godinu uvećana za 2,5 milijardi dinara.

Ukazao je na potrebu da, pre nego što Predlog budžeta za 2022. godinu uđe u skupštinsku proceduru, se članovi Odbora izjasne i sugerišu Ministarstvu finansija, jer ako ostane ovakva preraspodela sredstava u Budžetu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će morati da redukuje neka davanja iz oblasti podsticaja, koje su do sada uživali poljoprivrednici.

Učešće na sednici je uzeo državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivreda Senad Mahmutović koji se složio sa podatkom koje je izneo predsednik Odbora. Istakao je da Ministarstvo finansija određuje odgovarajuće iznose po korisnicima u okviru kojih se krećemo i dodao da taj iznos nije dovoljan da bi se realizovala definisana agrarna politika.

S tim u vezi, naveo je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivreda uputilo Ministarstvu finansija zahtev za dodatnim sredstvima po odgovarajućim pozicijama, namenama i klasifikacijama i naglasio da veliki doprinos mogu dati narodni poslanici podnošenjem amandmana na Predlog budžeta za 2022. godinu.

Pomoćnik direktora Uprave za agrarna plaćanja Bojan Živković je naveo da je potrebno da se obezbedi oko 6 milijardi dinara, kako bi se isplatile mere iz tekuće godine u okviru direktnih plaćanja, kako ta sredstva ne bi bila preneta u sledeću godinu.

Na sednici je govorio i pomoćnik ministra Nenad Katanić.

Nakon diskusije koja je usledila, učesnici su zaključili da bi bilo korisno da se održi radni sastanak na kome bi učešće uzeli, pored članova Odbora, i predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u cilju da se Predlogom budžeta za 2022. godinu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbede dodatna sredstva.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Marijan Rističević, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova; Sonja Todorović, Velibor Stanojlović, Tijana Davidovac, Goran Spasojević, Goran Kovačević, Stanislava Janošević, prof. dr Ljubinko Rakonjac i Žarko Bogatinović.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 14. septembar 2021. | 16. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu 14.09.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31