Utorak, 9. novembar 2021.

16. sednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove

Na sednici, koja je održana 9. novembra, članovi Odora za odbranu i unutrašnje poslove razmotrili su Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu, koje je podnela Vlada.


Predloge sporazuma Odboru je obrazložio Dragan Petrović, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je naveo da je Sporazum o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine potpisan je 27. maja 2021. godine. Sporazumom se našim državljanima koji imaju prebivalište u Narodnoj Republici Kini omogućava zamena važeće vozačke dozvole Republike Srbije za kinesku vozačku dozvolu bez prethodnog polaganja teorijskog i praktičnog dela vozačkog ispita, za određene kategorije vozila, što predstavlja rešavanje važnog pitanja za naše državljane u njihovom svakodnevnom životu, naročito za one čije je obavljanje profesije vezano za upravljanje motornim vozilom. Ista privilegija je garantovana kineskim državljanima u Republici Srbiji. Stupanje na snagu sporazuma i njegova primena predstavljaju direktnu finansijsku korist za državljane Republike Srbije koji imaju prebivalište u Narodnoj Republici Kini jer ih lišava finansijskih troškova polaganja teorijskog i praktičnog dela vozačkog ispita, za određene kategorije vozila i skraćuje postupak dobijanja kineske vozačke dozvole.

Što se tiče Sporazuma o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu, Petrović je istakao da je Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu potpisan u Skoplju, 29. jula 2021. godine na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije kojim je utvrđena Osnova za zaključivanje Sporazuma i Vlada se saglasila da Aleksandar Vučić, predsednik Republike u ime Republike Srbije Sporazum i potpiše. Sporazum je zaključen kao deo inicijative Mali Šengen sa namerom da inicijativa unese promene u ceo region, podstakne preduzetništvo i približi narod Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Nakon obrazloženja članovi Odbora predložili su Narodnoj skupštini da prihvati navedene predloge zakona.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Aleksandar Marković, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora Nataša Ljubić, dr Uglješa Mrdić, Ivan Ribać, Srbislav Filipović, Dijana Radović, Đorđe Todorović, Duško Tarbuk, Milovan Drecun, Justina Košćal Pupin, prof. dr Zoran Dragišić i dr Boban Birmančević.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 9. novembar 2021. | 16. sednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove 09.11.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3