Četvrtak, 28. septembar 2023.

15. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

Na sednici Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, održanoj 28. septembra, članovi Odbora razmotrili su, u načelu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o potvrđivanju Međunarodnog sporazuma između Evropske unije i Republike Srbije o učešću Republike Srbije u programu Evropske unije Program Digitalna Evropa za period 2021-2027, a razmotrili su i Informaciju o radu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija za period april – jun 2023. godine.


Predloge zakona koji se tiču obrazovanja, ispred Ministarstva prosvete obrazlagala je ministarka prof. dr Slavica Đukić Dejanović. Glavne izmene navedenih zakona odnose na rokove polaganja završnog ispita za učenike koji završavaju srednje obrazovanje i vaspitanje u trogodišnjem trajanju, maturskog ispita za učenike, koji završavaju srednje obrazovanje i vaspitanje u četvorogodišnjem trajanju, završnog ispita srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja i stručne, umetničke i opšte mature; na uvođenje nacionalne čitanke kao obaveznog nastavnog sredstvo za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku; ispisivanje učenika kada se protiv njega pokrene vaspitno-disciplinski postupak i u roku od 7 dana u skladu sa zakonom upisuje se u drugu srednju škole; uvođenje efikasnijih rešenja koja se odnose na smanjivanje, odnosno prestanak nasilja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, te su u vezi sa tim izmenjene odredbe koje se odnose na vladanje učenika i ocenu iz vladanja, u smislu brojčanog ocenjivanja učenika, počev od petog, umesto počev od dosadašnjeg šestog razreda i računanjem opšteg uspeha tako što će počev od petog razreda, umesto dosadašnjeg šestog razreda ocena iz vladanja računati u opšti uspeh učenika.

Informaciju o radu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija za period april – jun 2023. godine, ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija obrazlagala je ministarka Jelena Begović. Ona je navela je da su ovaj izveštajni period obeležila dva događaja, a to su izložba „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve“ i puštanje u probni rad portala eNauka. Ministarka je dodala da je resorno ministarstvo u ovom periodu postiglo značajne rezultate u sprovođenju politike u oblastima nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, kao i primeni pozitivnih propisa i izradi novih propisa u skladu sa savremenim tendencijama u razvoju naučnoistraživačkog prostora.

Ispred Ministarstva informisanja i telekomunikacija Predlog zakona o potvrđivanju Međunarodnog sporazuma između Evropske unije i Republike Srbije o učešću Republike Srbije u programu Evropske unije Program Digitalna Evropa za period 2021-2027, koji je podnela Vlada, obrazlagao je državni sekretar Milan Dobrijević, koji je Odboru bliže objasnio specifične ciljeve

U nastavku rada, Odbor je usvojio navedene predloge zakona koje je podnela Vlada i Informaciju o radu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija za period april – jun 2023. godine.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof. dr Marko Atlagić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Tatjana Medved, Stojan Radenović, prof. dr Vladimir Obradović, prof. dr Mirka Lukić-Šarkanović, Dejana Vasić, prof. dr Jahja Fehratović, Ana Miljanić, dr Žika Bujuklić, prof. dr Branimir Jovančićević, prof. dr Đorđe Pavićević, dr Tatjana Jovanović, Nataša Ivanović, Ljubinko Đurković i mr Đorđe Kosanić. Na sednici Odbora prisustvovao je i narodni poslanik Boško Obradović.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 28. septembar 2023. | 15. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo 28.09.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31