Petak, 4. oktobar 2013.

15. sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Članovi Odbora za dijasporu i Srbe u regionu su, na sednici održanoj 4. oktobra, razgovarali su o aktuelnom položaju Srba u Federaciji BiH.


Predsednik Odbora, Aleksandar Čotrić istakao je da Srbija i Federacija BiH imaju dobre bilateralne odnose, ali da je neophodno poboljšati položaj srpskog stanovništva koje živi u Federaciji. Dodao je da Srbi čine oko dva odsto ukupnog stanovništa BiH i izneo neke od problema sa kojima se suočavju. Istakao je da se srpsko stanovništva ne vraća u Federaciju, da su Srbi u državnim institucijama zastupljeni sa manje od jedan odsto zaposlenih, kao i da nemaju predstavnika u Predstavničkom domu Federacije BiH.

Direktorka Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu Slavka Drašković govorila je o popisu srpskog stanovništva u BiH i istakla da treba pokrenuti inicijativu da se pitanja od značaja za dijasporu postavljaju pri svakom susretu visokih zvaničnika Srbije i drugih zemalja.
Tokom diskusije, razgovaralo se i o drugim problemima Srba koji žive u Federaciji BiH, kao što su povraćaj imovine, pitanje njihove bezbednosti, diskriminacija od strane državnih organa, nezaposlenost, elektrifikacija sela u kojima živi srpsko stanovništvo, kao i o potrebi povećanja zastupljenosti Srba u Federaciji BiH.
Pored članova Odbora, sednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva privrede, Ministarstva prosvete, Ministarstva pravde i državne uprave Republike Srbije, Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Saveta za Srbe u regionu, Tužilaštva za ratne zločine, Komesarijata za izbeglice i migracije, zatim predstavnici srpskog naroda u Federaciji BiH, regionalnim i lokalnim samoupravama, kao i udruženja prognanih i izbeglih Srba iz BiH.

Odbor za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije usvojio je sledeće zaključke:
Sednici je predsedavao Aleksandar Čotrić, predsednik Odbora.Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Petak, 4. oktobar 2013. | 15. sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu 04.10.2013.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2