Sreda, 3. decembar 2014.

14. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva održao je sednicu zajedno sa Odborom za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.


Na zajedničkoj sednici dva odbora razmatrana su pitanja održivog razvoja i tehnoloških obećanja u službi ostvarivanja ljudskih prava osoba sa invaliditetom.

Učesnike sednice pozdravio je potpredsednik Narodne skupštine Ninoslav Stojadinović koji je rekao da društvo u celini, kao i Narodna skupština, treba da promovišu razumevanje za pitanja osoba sa invaliditetom, poštovanje njihovih ljudskih prava i da pomognu njihovo ravnopravno učešće u društvenom životu.

Predsednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva dr Vesna Rakonjac naglasila je značaj obrazovanja osoba sa invaliditetom i njihove inkluzije od najranijeg detinjstva.

Predsednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo mr Aleksandra Jerkov rekla je da je po pitanju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom do sada učinjeno mnogo, ali da to i dalje nije dovoljno. Razumevanje pitanja osoba sa invaliditetom počinje u školama kroz vršnjačku edukaciju, rekla je Aleksandra Jerkov i dodala da škole treba da obezbede adekvatne uslove za učenje deci koja pripadaju ovoj populaciji i da rade na prevenciji diskriminacije.

Učesnicima sednice obratila se bivša narodna poslanica i predsednica Centra za samostalni život Gordana Rajkov koja je istakla značaj političkog učešća osoba sa invaliditetom u donošenju kvalitetnih zakona i drugih mera kojima se olakšava život ovih osoba.
Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vladimir Pešić najavio je dva predloga zakona koji bi uskoro trebalo da uđu u skupštinsku proceduru, a kojima se reguliše nesmetano kretanje osoba sa slabim vidom i upotreba znakovnog jezika.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Slobodan Stupar govorio je o uslovima studiranja koji su obezbeđeni za studente sa invaliditetom i ukazao na mogućnost studiranja na daljinu.

Učesnicima zajedničke sednice obratile su se predstavnice Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom.

U radu sednice učestvovali su i predstavnici osoba sa invaliditetom koji su iznosili probleme sa kojima se suočavaju u svakodnevnom životu i apelovali na obezbeđivanje adekvatnih uslova za život i rad kako bi se omogućilo ostvarivanje njihovih ljudskih prava.

Održavanje zajedničke sednice podržali su Nacionalni demokratski institut (NDI) i Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Sednici su predsedavale predsednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva dr Vesna Rakonjac i predsednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo mr Aleksandra Jerkov.

(video)


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Sreda, 3. decembar 2014. | 14. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva 03.12.2014.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
subota, 13. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja