Ponedeljak, 17. maj 2021.

14. sednica Odbora za evropske integracije

Na sednici Odbora za evropske integracije, održanoj 17. maja 2021. godine, članovi Odbora razmotrili su, u načelu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti.


Predloge zakona obrazložile su predstavnice Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, državna sekretarka Mina Rolović Jočić i pomoćnik ministra Nina Mitić istakavši da su oba predloga zakona usaglašena sa evropskim direktivama i da su u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Suština izmena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije odnosi se na razbijanje predrasuda i sprečavanje neopravdano pravljenje razlike u odnosu na lica ili grupe na otvoren ili prekriven način, a koji se zasniva na rasi, boji kože, nacionalnoj pripadnosti, jeziku, verskom poreklu, polu, seksualnoj orijentaciji i invaliditetu, navela je pomoćnik ministra.

Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti podrazumeva jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti, ravnomerno učešće i uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u svim oblastima društvenog života, jednake mogućnosti za ostvarivanje prava i sloboda, korišćenje ličnih znanja i sposobnosti za lični razvoj i razvoj društva, kao i ostvarivanje jednake koristi od rezultata rada, uz uvažavanje različitih interesa, potreba i prioriteta žena i muškaraca prilikom donošenja javnih i drugih politika i odlučivanja o pravima, obavezama i na zakonu zasnovanim odredbama, kao i ustavnim odredbama, navela je predstavnica ministarstva.

Članovi Odbora su jednoglasno predložili Narodnoj skupštini da prihvati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti, u načelu.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Samira Ćosović, Milan Ilić, Ljiljana Malušić, Viktor Jevtović, Ana Miljanić, Stanislava Janošević, Dijana Radović, Milan Radin, Nemanja Joksimović, Vesna Marković, Ana Pešić i Dušica Stojković.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Ponedeljak, 17. maj 2021. | 14. sednica Odbora za evropske integracije 17.05.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 24. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja