Ponedeljak, 1. april 2019.

14. sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Odbor za dijasporu i Srbe u regionu je, na sednici održanoj 1. aprila 2019. godine, razmotrio je sredstva, Budžetom Republike Srbije za 2019. godinu, opredeljena Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu kulture i informisanja i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za finansiranje aktivnosti koje se odnose na dijasporu i Srbe u regionu.


Predsednik Odbora Miodrag Linta istakao je da su predstavnici organizacija Srba iz dijaspore i regiona ukazali članovima Odbora da sredstva koja se izdvajaju u matici za njihov rad nisu dovoljna i da je potrebno da budu znatno viša, te je to razlog predlaganja Odboru ovakve tačke dnevnog reda.

Na ovu temu govorili su predstavnici sva tri ministarstva, i to: dr Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nikolina Milatović Popović, v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, dr Ljiljana Nikšić, ambasador, načelnik Odseka za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume u Ministarstvu spoljnih poslova kao i Mladen Vesković i Milan Petković iz Sektora za savremeno umetničko stvaralaštvo, odnosno, iz Sektora za informisanje i medije, Ministarstva kulture i informisanja.

Dr Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predstavio je projekte i programe za koje ovo ministarstvo izdvaja iz budžeta za oblast visokog obrazovanja, gde su na prvom mestu stipendije, koje se godišnje povećavaju za 18. Ove godine za stipendiranje studenata izdvojeno je 31.500.000 dinara. Druga oblast koja se finansira jesu lektori u inostranstvu, za šta je opredeljeno četiri miliona dinara, te je za ovu oblast potrebno u narednom periodu izdvojiti dodatna sredstva, imajući u vidu da su sredstva koja postoje dovoljna za finansiranje samo četiri lektora. Tubić je naveo i da će podatke za osnovno i srednje obrazovanje Ministarstvo dostaviti Odboru naknadno.

Projekte i sredstva Ministarstva spoljnih poslova koji se finansiraju preko Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu predstavila je Nikolina Milatović Popović, v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu koja je navela da je Uprava nosilac trećeg dela budžeta Ministarstva, kao i da sredstva sa kojima raspolaže nisu velika te ih je potrebno uvećati. Ovogodišnji budžet je čak niži u odnosu na prethodnu godinu za četiri do pet miliona dinara i iznosi 157.439.000 dinara. Od tog iznosa 100.402.000 dinara opredeljeno je za programsku aktivnost saradnje sa Srbima u regionu i dijaspori i za projekte očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta Srba. Navela je dalje da su korisnici sredstava udruženja u regionu i dijaspori, ali i organizacije i udruženja iz Srbije, kao i da je ove godine opredeljen i iznos od 4.700.000 dinara za nabavku knjiga i didaktički materijal.

Dr Ljiljana Nikšić, ambasador, načelnik Odseka za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume u Ministarstvu spoljnih poslova naglasila je da je potrebno da kao država odredimo projektne zadatke koje treba povezati sa važnim događajima od nacionalnog značaja i formirati interresorni tim koji će se ovim baviti i da je neophodno da se događajima ide u susret a ne da se odloženo reaguje.

Mladen Vesković iz Sektora za savremeno umetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture i informisanja naveo je da su sredstva opredeljena za dijasporu i Srbe u regionu pri ovom Ministarstvu u iznosu od 12 miliona dinara i aktivnosti se sprovode preko konkursa. Bilo bi dobro da su sredstva veća kako bi se zadovoljile potrebe, jer je prijava svake godine sve više. Sredstva su namenjena za organizacije koje su registrovane van granica Srbije, posebno one koje su iz regiona.

Milan Petković iz Sektora za informisanje i medije Ministarstva kulture i informisanja istakao je da je potrebno povećanje sredstava za finansiranje sadržaja na srpskom u zemljama regiona. Ovogodišnji budžet za medije je manji za 8,7 odsto i iznosi 21.320.000 dinara, iako se beleži veći broj prijava u odnosu na raniji period. Sva sredstva su namenjena medijima u regionu, i to za projekte na godišnjem nivou. Ministarstvo takođe finansira i konkretne održive projekte u regionu koji su vezani za probleme na terenu, a naravno tu je i finansiranje nacionalnog javnog servisa koji je dostupan i regionu i dijaspori.

Nakon rasprave, članovi Odbora su zaključili da se u narednom periodu organizuje sastanak članova Odbora i predstavnika ministarstava spoljnih poslova, kulture i informisanja, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i omladine i sporta na kome bi se definisali kapitalni projekti za narednu godinu i razgovaralo o mogućnosti povećanja budžetskih sredstava u ministarstvima, opredeljenih za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu kao i da Odbor podržava sve aktivnosti ministarstava spoljnih poslova, kulture i informisanja i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje se preduzimaju u cilju poboljšanja položaja Srba u dijaspori, a naročito u regionu.

U nastavku sednice razmotrena je i Inicijativa za održavanje sastanka sa Komisijom za rumunske zajednice u inostranstvu Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije. Članovi Odbora odlučili su jednoglasno da se Inicijativa prihvati i da se sastanak održi u septembru ove godine u Beogradu.

Predsednik Odbora informisao je na kraju sednice članove Odbora o održanim sastancima između dve sednice Odbora i o dopisu organizacije Srba iz Venecuele, koji su ukazali da u toj zemlji živi veliki broj Srba koji bi želeli da imaju srpsko državljanstvo, čije dobijanje je otežano visokim administrativnim troškovima i nepostojanjem ambasade Srbije u toj zemlji. Dogovoreno je da se ovaj dopis uputi na dalju nadležnost Ministarstvu spoljnih poslova.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Miodrag Linta, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: prim. dr Vlado Babić, Blaža Knežević, Olivera Ognjanović, Mirjana Dragaš, Aleksandar Marković, Zoran Bojanić, Aleksandar Čotrić i Marjana Maraš.


Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Ponedeljak, 1. april 2019. | 14. sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu 01.04.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4