Sreda, 28. januar 2015.

13. sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti

Na sednici održanoj 28. januara, Odbor za kontrolu službi bezbednosti razmotrio je navode o nepravilnostima u radu Vojnobezbednosne agencije koje je u javnost izneo Zaštitnik građana, Saša Janković.


Predsednik Odbora Momir Stojanović smatra da je Zaštitnik građana svojim izjavama uznemirio javnost i naneo štetu Vojnobezbednosnoj agenciji i Ministarstvu odbrane.
On tvrdi da je nizom kontrola koje su sprovedene u službama bezbednosti utvrđeno da one rade striktno u skladu sa zakonom i da ne krše ustavom zagarantovana prava građana.
Obrazlažući svoju odluku da podnese krivičnu prijavu protiv dvojice pripadnika Vojne policije zbog incidenta tokom Parade ponosa, u kojem je pretučen brat premijera Andrej Vučić, ombudsman Saša Janković tvrdi da je postupio u skladu sa zakonom i Ustavom Republike Srbije.
On kaže da ni jednog trenutka nije tvrdio da je Vojnobezbednosna agencija tokom Parade ponosa prekršila zakon, već da je dobio saznanje da se to navodno desilo, što je bio dužan da proveri.
Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da Ministarstvo odbrane, kao ni VBA neće uskratiti pravo ombudsmanu da kontroliše njihov rad, ali je ponovio da dokumentaciju, koju mu je Janković tražio, ne može dostaviti bez saglasnosti Tužilaštva.
Gašić je naglasio i da VBA ne prisluškuje nikoga i zahvalio ombudsmanu što je to i sam potvrdio, čime je skinuo, kako je rekao „ljagu sa oficira“. Ministar odbrane pozvao je Jankovića da dođe u kontrolu vojnih službi bezbednosti.
Pošto su razmotrili navode o nepravilnostima u radu Vojnobezbednosne agencije koje je u javnost izneo Zaštitnik građana Saša Janković, članovi Odbora usvojili su zaključke.
Sednici su, pored članova Odbora, prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić i direktor Vojnobezbednosne agencije Petar Cvetković.

Sednici je predsedavao Momir Stojanović, predsednik Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Sreda, 28. januar 2015. | 13. sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti 28.01.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
utorak, 5. mart
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja