Četvrtak, 2. februar 2017.

12. sednica Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim - najnerazvijenijim područjima Republike Srbije

Na sednici održanoj 2. februara, razmatrano je pitanje ovčarstva i kozarstva kao šanse za razvoj nerazvijenih područja u Republici Srbiji.


Predsednik Pododbora Milija Miletić istakao je da su ovčarstvo i kozarstvo izuzetan potencijal za razvoj poljoprivrede u celosti i da je nadležno Ministarstvo, izmenama zakonodavnog okvira, omogućilo da se ove oblasti poljoprivrede dodatno razvijaju. Osvrćući se na podatke, predsednik je istakao da Republika Srbija daje tri puta više subvencija u ovoj oblasti od zemalja Evropske unije i naglasio da će se podsticajnim merama, predviđenim za 2017. godinu, dodatno stimulisali proizvođači i odgajivači u nerazvijenim područjima. Dodao je da proizvodi kao što su ovčije i kozije mleko, meso i vuna predstavljaju izuzetan potencijal koji nerazvijena područja, posebno u Jugoistočnoj Srbiji, treba maksimalno da iskoriste. Miletić je zaključio će se razmenom mišljenja na ovu temu, kako sa predstavnicima nadležnog Ministarstva tako i ostalim učesnicima ove sednice, dati značajan doprinos u poboljšanju razvoja ovčarstva i kozarstva u Srbiji.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine istakli su da je više od 85.000, odnosno oko 1/4 ukupnog broja poljoprivrednih gazdinstava registrovano upravo u devastiranim područjima i da su iz tog razloga ona prioritet u razvoju. Kroz postojeće i nove mere podsticaja, pre svega u vidu „Start-ap“ podrške za mlade poljoprivrednike, omogućiće se, da pod veoma povoljnim uslovima, poljoprivredni proizvođači iskoriste državne subvencije, otvore svoja poljoprivredna gazdinstva i ojačaju područja u kojima žive. Dodali su i da su ovčarstvo i kozarstvo oblasti koje imaju izuzetne komparativne prednosti za dalji razvoj, te da je u 2016. godini proizvedeno 102.000 omatičenih ovaca, što predstavlja značajan rast, kao i 5.300 umatičenih koza, čemu se mora posvetiti dodatna pažnja u budućnosti. Podsetili su da je za 2017. godinu izdvojena subvencija od 4.500 dinara po grlu, kada je reč o autohtonim rasama. Na kraju su prisutne informisali da su izrađena dva pravilnika za proizvode biljnog i životinjskog porekla, kojima će se precizno urediti oblasti proizvodnje i stavljanja u promet ovih proizvoda.

Sagovornici su se složili da aktuelne mere Vlade RS za podsticaje u poljoprivredi daju dobre rezultate, posebno u oblasti ovčarstva, ipak istakavši da u narednom periodu treba raditi i na prevazilaženju preostalih poteškoća sa kojima se poljoprivredni proizvođači u ovim oblastima suočavaju. Naglasili su da je to, pre svega, neophodnost formiranja odgajivačko-repro centara i testnih stanica, a predloženo je i aktivno uključivanje srednjih poljoprivrednih i visokih stručnih škola u ovaj proces. Naveli su i problem sigurnog plasmana robe na tržište, posebno u oblasti kozarstva, kao i eventualno subvencionisanje grla sa RB brojevima. Kada je reč o kozarstvu, istakli su da bi bilo dobro sistemski urediti pitanje veštačkog osemenjivanja koza i regulisati pitanje registracije prerade mleka. U nastavku su se složili i oko toga da je neophodno da se u narednom periodu dodatno radi na informisanju poljoprivrednih proizvođača u ovim područjima oko uslova za ostvarivanje subvencija, kako bi na što lakši način mogli da iskoriste sva raspoloživa sredstva koje ove subvencije pružaju.

Nakon diskusije, članovi Pododbora usvojili su Zaključke kojima se predviđa mogućnost ostvarivanja saradnje između srednjih poljoprivrednih škola i visokoškolskih ustanova, kroz formiranje repro-centara i testnih stanica, kao i omogućavanje lakšeg plasmana proizvoda na tržište, zatim mogućnost stimulisanja poljoprivrednih proizvođača iz devastiranih područja kroz programe Nacionalne službe za zapošljavanje, mogućnost dodele RB broja grlima u nerazvijenim područjima, kao i mogućnosti ostavljanja podmladaka za reprodukciju.

Pod tačkom razno, Frida Bauman iz Saveza udruženja odgajivača ovaca i koza Srbije, iznela je predlog da nadležno Ministarstvo u narednom periodu razmotri mogućnost uvođenja solarnih panela, posebno u planinskim krajevima, što će predstavljati dodatni podsticaj za razvoj devastiranih poljoprivrednih područja Srbije, što su članovi Pododbora usvojili kao Zaključak po ovoj tački dnevnog reda.

Sednici Pododbora prisustvovali su Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Nenad Terzić, rukovodilac Grupe za stočarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, prof. dr Slavče Hristov, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, dr Branislav Pešić, predstavnik Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija u Prokuplju, dr Nevena Maksimović sa Instituta za stočarstvo u Beogradu, Slađan Rakić, pomoćnik za poljoprivredu predsednika opštine Žitorađa, Milan Rainović, predsednik Saveza udruženja kozara i ovčara Srbije, Frida Bauman iz Saveza udruženja odgajivača ovaca i koza Srbije i Tomislav Bogdanović, direktor veterinarske stanice u Svrljigu.

Sednicom je predsedavao predsednik Pododbora Milija Miletić, a prisustvovali su i narodni poslanici Dalibor Radičević i mr Marko Milenković.


Video (1)

Četvrtak, 2. februar 2017. | 12. sednica Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim -najnerazvijenijim područjima Republike Srbije 02.02.2017.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4