Četvrtak, 28. decembar 2017.

12. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

Na sednici održanoj 28. decembra, Odbor je razmatrao informacije o radu Ministarstva zdravlja za period januar-mart, april-jun i jul-septembar 2017. godine, kao i predstavke građana i organizacija. Takođe, članovi Odbora informisani su o Ciljevima održivog razvoja.


Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović istakao je da su u izveštajnim periodima prioriteti u radu Ministarstva bili ulaganje u infrastrukturu, odobravanje novih specijalizacija i zapošljavanje novih kadrova, u cilju unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite u Srbiji. Obrazlažući informacije o radu, Mahmutović je istakao da je završen i otvoren Klinički centar u Nišu, kao jedna od najsavremenijih kliničkih centara u regionu, nastavljeni su radovi na rekonstrukciji KBC Beograd, zgrade Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, a pronađena je i lokacija za izgradnju novog objekta „Tiršova 2“. Dodao je i da je u izveštajnim periodima obezbeđena savremena zdravstvena oprema, poput akceleratora i gama noža, čime je omogućeno brže i efikasnije lečenje pacijenata sa onkološkim problemima. Ujedno, odobren je i veliki broj specijalizacija i prijem novih kadrova, čime će se stvoriti nova, mlada generacija lekara u Srbiji. Takođe, Mahmutović je naglasio da je kao novina, uveden elektronski recept, koji je uveden, pored ustanova na teritoriji grada Beograda, u još 42 zdravstvene ustanove u Srbiji, a u planu je da do kraja naredne godine e - recept bude uveden na čitavoj teritoriji Srbije.

Nakon rasprave, članovi Odbora prihvatili su informacije o radu Ministarstva zdravlja za period januar-mart, april-jun i jul-septembar 2017. godine.

Član Odbora dr Dragana Barišić upoznala je članove Odbora sa ciljevima Održivog razvoja, strateškim dokumentom Ujedinjenih nacija za period do 2030. godine, koji sadrži tri stuba održivog razvoja – ekonomski, socijalni i zaštita životne sredine, sa 17 ciljeva i 169 podciljeva. Svrha Ciljeva održivog razvoja jeste usmeravanje i koordinisanje nacionalnih politika ka zajedničkoj viziji za čovečanstvo, navela je dr Barišić i posebno predstavila Cilj 3. koji se tiče delokruga rada Odbora – Obezbediti zdrav život i promovisati blagostanje za ljude svih generacija, kao i aktivnosti koje su definisane za potrebe ispunjavanja ovog cilja.

U nastavku sednice, Odbor je razmotrio predstavke građana i organizacija upućene Odboru i na predlog Radne grupe za razmatranje predstavki građana i organizacijaiz delokruga Odbora, utvrdio dalje postupanje sa podnetim predstavkama.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora doc. dr Darko Laketić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora dr Muamer Bačevac, Radoslav Jović, prim. dr Milovan Krivokapić, dr Svetlana Nikolić Pavlović, prof. dr Dušan Milisavljević, dr Danica Bukvić, dr Dragana Barišić, dr Desanka Repac, prof. dr Milan Knežević, dr Ljubica Mrdaković Todorović, Danijela Stojadinović i prof. dr Žarko Korać.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 28. decembar 2017. | 12. sednica Odbora za zdravlje i porodicu 28.12.2017.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja