Petak, 7. maj 2021.

12. sednica Odbora za evropske integracije

Na sednici, održane 7. maja, članovi Odbora razmotrili su Predlog zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti, koji je podnela Vlada, u načelu.


Predstavnici Ministarstva privrede istakli su da je Predlog zakona tehničke prirode i da se odnosi na tehničke propise, što uključuje propisivanje osnova za donošenje tehničkih propisa i ocenjivanje usaglašenosti proizvoda, pripremu i donošenje tehničkih propisa, imenovanje tela za ocenjivanje usaglašenosti, prijavljivanje tehničkih propisa i tela za ocenjivanje usaglašenosti, priznavanje inostranih isprava o usaglašenosti i sprovođenje drugih aktivnosti koje su u funkciji podrške navedenim poslovima.

Odbor je nakon obrazloženja usvojio Predlog zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti, u načelu.

U nastavku sednice, Odbor je razmotrio i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju, koji je podnela Vlada, u načelu, koji su narodnim poslanicima obrazložili predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Predlogom zakona sprovodi se dalji postupak usklađivanja sa pravnim tekovinama Evropske unije, odnosno Uredbom (EZ) Evropskog parlamenta i Saveta od 23. oktobra 2007. godine o pravima i obavezama putnika u železničkom saobraćaju i to u oblasti prava putnika. Ovo usklađivanje se pre svega odnosi na uslove i pravila u pogledu odgovornosti prevoznika kod kašnjenja vozova, uslove delimičnog ili potpunog povraćaja tj. naknade cene karte u slučaju kašnjenja voza, kao i prava osoba sa invaliditetom i osoba sa smanjenom pokretljivošću koje koriste uslugu železničkog prevoza. Pored toga, Predlogom zakona vrši se usklađivanje terminologije korišćene u Zakonu o železnici, dalje usklađivanje sa terminologijom iz Uredbe EZ, kao i da se otklanjanje tehničkih nedostatka teksta Zakona.

Članovi Odbora su nakon diskusije usvojili Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju, koji je podnela Vlada, u načelu.

Na sednici je određena i delegacija Odbora koja će učestvovati na 65. plenarnom sastanku Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata država članica Evropske unije (KOSAK), koji se u okviru Parlamentarne dimenzije portugalskog predsedavanja Savetu EU, održava 31. maja i 1. juna 2021. godine, u formatu videokonferencije. Delegaciju će činiti predsednica Odbora Elvira Kovač i članovi Predrag Rajić i dr Muamer Bačevac.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Ljiljana Malušić, Goran Milić, Enis Imamović, Ana Miljanić, Viktor Jevtović, Stanisalava Janošević, dr Muamer Bačevac, Predrag Rajić, Milan Radin, Nemanja Joksimović, Vesna Marković i Ana Pešić.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Petak, 7. maj 2021. | 12. sednica Odbora za evropske integracije 07.05.2021Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
nedelja, 5. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja