Četvrtak, 22. decembar 2016.

12. sednica Odbora za evropske integracije

Na sednici održanoj 22. decembra, članovi Odbora za evropske integracije razmotrili su, u načelu, više predloga zakona koji su predloženi za razmatranje na Sedmoj sednici Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2016. godini.


Razmotreni su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, Predlog zakona o izmenama i dopunama Carinskog zakona i Predlog zakona o proceniteljima vrednosti nepokretnosti.

Sanja Stanković, predstavnik Ministarstva finansija, obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala istakla je da postojeći propis nije bio usklađen sa direktivom iz 2014. koja se odnosi na zloupotrebe na tržištu, te će se izmenama i dopunama Zakona izvršiti delimično usklađivanje sa ovim evropskim propisom. Kako je navela, potpuno usklađivanje se očekuje do kraja 2018. godine. Govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, Stanković je navela da je predloženi propis delimično usklađen sa Direktivom o ponudama za preuzimanje i potpuno usklađivanje se očekuje do kraja 2018. godine.

Sanja Nikolić iz Ministarstva finansija, naglasila je da se Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama vrši dalje usklađivanje sa direktivama EU, naročito oko akciza na cigarete. Nikolić je navela da postoji sistemska usklađenost, ali da predstoji novi četvorogodišnji period u okviru kojeg bi se postigao minimalan nivo oporezivanja, koji predviđa EU. Dodala je da se usklađivanje odnosi i na odredbe kojima se definišu akcize na kafu, koje će imati odloženu primenu, a odnosiće se, ne samo na oporezivanje kafe pri uvozu, već i pri preradi, doradi i slično.

Rukovodilac grupe u Sektoru za fiskalni sistem pri Ministarstvu finansija Irina Stevanović Gavrović govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost istakla je da, izmene i dopune imaju za cilj dalje usklađivanje sa Direktivom 112 iz 2006. godine. Ovim Predlogom zakona uskladiće se, sa evropskim propisima, oblast koja se odnosi na mesto prometa usluga i ukidanje prava na refundaciju PDV-a na hranu i bebi opremu, do početka primene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Vesna Hreljak Ivanović, pomoćnik ministra finansija, obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Carinskog zakona, naglasila je da postoji visok stepen usklađenosti ovog propisa sa propisima EU. Kako je navela, Predlogom zakona korigovane su povlastice za određene kategorije lica, a usklađivanje se odnosi i na odredbu kojom će se ukinuti oslobađanje plaćanja carine na lekove u pošiljkama. Takođe, izmenama i dopunama planira se da Carina formira baze podataka o podnetim zahtevima za zaštitu prava intelektualne svojine.

Dejan Hadžić iz Ministarstva finansija istakao je da je, što se tiče Predloga zakona o proceniteljima vrednosti nepokretnosti, primarno bilo usklađivanje sa Direktivom o hipotekarnim kreditima. Kako je naveo, predstoji usklađivanje sa direktivama koje se odnose na usluge na unutrašnjem tržištu EU i priznavanje profesije.

Članovi Odbora su većinom glasova prihvatili predložene zakone u načelu.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Marinika Tepić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Dušica Stojković, Žarko Mićin, Zvonimir Đokić, Dragan Veljković, Elvira Kovač, Aleksandar Stevanović, Vesna Marković, Olivera Pešić, Ivan Karić i dr Muamer Bačevac.


Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Četvrtak, 22. decembar 2016. | 12. sednica Odbora za evropske integracije 22.12.2016.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
utorak, 20. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja