Sreda, 28. april 2021.

11. sednica Odbora za evropske integracije

Na sednici Odbora za evropske integracije održanoj 28. aprila 2021. godine, članovi Odbora razmatrali su Izveštaje o Srbiji za 2019. i 2020. godinu - Rezolucija Evropskog parlamenta od 25. marta 2021. godine o izveštajima Komisije iz 2019. i 2020. godine o Srbiji.


Na početku sednice, obratio se predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić koji je podsetio da je u decembru prošle godine u plenumu razmotren godišnji izveštaj Evropske komisije za Srbiju, što je bilo prvi put da Narodna skupština razmatra jedan dokument institucija Evropske unije posvećen Srbiji.

„Današnjom sednicom već utiremo put jednoj dobroj i korisnoj demokratskoj praksi da o svim bitnim stavovima institucija Evropske unije govorimo u našem parlamentu, kroz otvorenu debatu. Siguran sam da će ovakav način rada pozitivno da utiče na naš ukupan proces pristupanja Evropskoj uniji, jer pokazuje da se prema stavovima i preporukama najviših institucija EU postavljamo najodgovornije moguće, tako što njima posvećujemo važno mesto u radu našeg parlamenta“, rekao je Dačić.

Predsednik Narodne skupštine smatra da je dobro što je Evropski parlament u značajnom delu Rezolucije konstatovao napredak reformi u Srbiji, posebno u pogledu ekonomskog razvoja, regionalne saradnje, dijaloga sa Prištinom, položaja nacionalnih manjina i manjinskih društvenih grupa. Ipak on je ukazao i na one kritičke, pa i negativne ocene iznete u Rezoluciji, jer smatra da je najveći deo njih bez osnova.

„Nije problem da neko iznosi kritičko mišljenje, to je sastavni deo našeg odnosa, ovde je samo bitno da razdvojimo šta predstavlja kritičko mišljenje, a šta su materijalne neistine koje se izriču o pojedinim temama, tako da mislim da je bitno da, kada se govori o nekim tekstovima različitih rezolucija koje poslanici usvajaju u Briselu, važno da one prate realno stanje u Srbiji i mislim da današnjom debatom treba da skrenemo kolegama pažnju na te nedostatke koji postoje u ovoj Rezoluciji i koje nanose štetu Srbiji ali i Evropskom parlamentu“, rekao je Dačić. Zato je naglasio da je Srbija otvorena za svaki razgovor i davanje adekvatnih informacija kako bi svako u Briselu imao priliku da sazna činjenično stanje o pitanjima koja su za našu zemlju od vitalnog značaja.

Dačić je ukazao na to da se u Rezoluciji konstatuje, da treba prestati sa praksom donošenja zakona po hitnom postupku, što je ranijih godina bila česta zamerka evropskih institucija.

Nakon obraćanja predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića, putem video linka, obratio se šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici pozdravljajući ovaj vid parlamentarne debate i ističući dobar rad i značajnu aktivnost Odbora za evropske integracije. On je naveo da Delegacija EU u Srbiji podržava rad Parlamenta, koji predstavlja snažan glas i ubrzava proces evropskih integracija Srbije. Fabrici je pohvalio i inicijativu Evropskog parlamenta n Narodne skupštine, da budu posrednici u međustranačkom dijalogu.

U nastavku sednice, predstavljena je Rezolucija Evropskog parlamenta o izveštajima Komisije iz 2019. i 2020. godine o Srbiji, od strane izvestioca Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, u formatu video-konferencije.

Bilčik je istakao da Republika Srbija šalje signal Evropskoj uniji o ozbiljnosti i posvećenosti kojom pristupa evropskim integracijama. Pomenuo je skorašnju posetu Aleksandra Vučića Briselu, kao još jedan od pokazatelja rada na tom procesu. Istakao je da u okviru Evropske unije je na snazi restrikcija kretanja, te izrazio nadu, da čim se steknu uslovi za putovanje van Evropske unije, biće prilike da poslanici uzajamno razmene posete.

Bilčik je čestitao Srbiji na odličnim rezultatima koje je postigla u procesu vakcinisanja građana. Dodao je i da fokus mora biti na dostizanju kolektivnog imuniteta, odnosno motivaciji da se dovoljan broj građana vakciniše, kako bi se dobila šansa da se pandemija konačno pobedi. Ključ ovog izazova leži u pozitivnoj kampanji i porukama koje se šalju građanima, naveo je Bilčik. On je dodao da je Evropska unija pored pitanja pandemije, fokusirana na pitanje proširenja i pozvao narodne poslanike, da kad se situacija izazvana korona virusom stabilizuje, posete Evropski parlament, gde će biti prilike da razmene stavove i iskustva. Bilčik je naveo da je njegova uloga između ostalog da predstavi glas Srbije u EP, i da Rezoluciju niko ne bi trebalo da shvati lično, da ona ima svoje pozitivne i negativne kritike koje zaslužuju konstruktivan pristup. Naglasio je da je u sačinjavanju same Rezolucije pokušao da što više odbrani svoj početni stav, što dalje govori da je uloga EP da podrži Srbiju u aspektima u kojima je pokazala dobre rezultate, a da da konstruktivnu kritiku tamo gde je to potrebno. Istakao je da EP podržava dijalog Beograda i Prištine, koji je ponovo pokrenut, i da Srbija ovom pitanju pristupa otvoreno i posvećeno, kao i da je 539 članova Evropskog parlamenta podržalo ovu Rezoluciju, sa porukom da Evropski parlament podržava evropski put Srbije.

Tokom sednice, Bilčik je govorio, između ostalog o poboljšanju izbornog procesu u Srbiji, međustranačkom dijalogu, položaju nacionalnih manjina, reformi pravosudnog sistema i o slobodi medija.

U diskusiji, koja je usledila, učestvovali su narodni poslanici Đorđe Milićević, Nemanja Joksimović, Predrag Rajić, dr Muamer Bačevac, Dubravka Filipovski i Milan Radin. Zajednički su ocenili da je strateški cilj Srbije punopravno članstvo u EU i dodali da administracija Srbije ulaže velike napore u proces reforme u oblasti vladavine prava. Podsetili su na uspešnu posetu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Briselu, kada je dogovoreno da će EU raditi na realizaciji kapitalnog infrastrukturnog projekta izgradnje brze pruge od Beograda do Severne Makedonije.

Srbija je veoma posvećena regionalnoj saradnji, dijalogu sa Prištinom, položaju nacionalnih manjina i manjinskih društvenih grupa, zaključili su članovi Odbora. Istaknuta je saradnja sa Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji i sa civilnim društvom. Članovi Odbora ukazali su na činjenicu da Narodna skupština redovno održava odborske sednice, javna slušanja i da poslednjeg četvrtka u mesecu narodni poslanici imaju mogućnost da postavljaju pitanja članovima Vlade Republike Srbije.

Takođe, naveli su da se rukovodstvo Srbije odlično ponelo u borbi protiv pandemije i ukazali su na uspešno sprovođenje vakcinacije u Srbiji. S tim u vezi, naveli su da su u Srbiji građanima na raspolaganju četiri vrste vakcina i izgrađene su dve kovid bolnice. Srbija je pokazala svoju solidarnost omogućivši građanima iz regiona vakcinisanje.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora: Milan Radin, Ana Miljanić, Vesna Ranković, Predrag Gajić, Nemanja Joksimović, Ilija Matejić, Viktor Jevtović, Dubravka Filipovski, Ana Pešić, Milan Urošević, Ljiljana Malušić, Dušica Stojković, Stanislava Janošević, Dušan Radojević, Đorđe Milićević, dr Muamer Bačevac i Samira Ćosović.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Sreda, 28. april 2021. | 11. sednica Odbora za evropske integracije 28.04.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31