Petak, 17. decembar 2021.

11. sednica Odbora za Kosovo i Metohiju

Na sednici Odbora, održanoj 17. decembra, razmotren je Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju za period januar-decembar 2021. godine, koji je podnela Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Odbor je takođe informisan o toku Dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU.


Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju za period januar-decembar 2021. godine, obrazložio je Igor Popović, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Meteohiju. On je naveo da su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, ukupna opredseljena sredstva za Kancelariju za KiM, dostigla iznos od 11.978.397.000,00 RSD, što predstavlja značajna sredstva bez kojih opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ne bi bio moguć.

On je naveo da je kancelarija nastavila sa pružanjem besplatne pravne pomoći, što olakšava položaj korisnika koji su najčešće u teškoj materijalnoj situaciji. Istakao je da je u cilju obezbeđivanja stručne i redovne pravne zaštite imovinskih prava stanovništvu Kancelarija aktivno sarađuje sa Projektom besplatne pravne pomoći koji se finansira iz sredstava EU- IPA 2016, u vrednosti od 2.951.630,00 evra.

U izveštajnom periodu od strane Kancelarije za namene finansiranja rada pravne službe Eparhije Raško-prizrenske u 2021. godini je isplaćeno ukupno 1.600.000,00 dinara na godišnjem nivou u dve tranše po 800.000,00 dinara u junu i decembru.

U Izveštaju je navedeno da je Kancelarija nastavila sa pružanjem pomoći privrednim subjektima, predstavnicima srpske zajednice u Skupštini Privremenih institucija samouprave na teritoriji AP Kosovo i Metohija, ako i posebne finansijske pomoći Srbima i nealbancima na teritoriji AP KiM. U skladu sa Zaključkom Vlade od 25. marta 2021. godine tokom aprila i maja 2021. godine organizovana i realizovana je saradnja sa svim jedinicama lokalne samouprave na teritoriji AP Kosovo i Metohija u cilju pružanja jednokratne pomoći svim državljanima Republike Srbije, srpske i nealbanske nacionalnosti koji žive na teritoriji AP Kosovo i Metohije, a u cilju smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih korona virusom COVID-19. Maloletna lica, zaposleni, penzioneri i korisnici novčanih naknada iz budžeta primaju po 100 evra, a nezaposleni po 200 evra pomoći.

Predsednik Odbora Milovan Drecun pohvalio je iscrpan Izveštaj koji je pedstavljen i uputio molbu predstavnicima Kancelarije da u što većoj meri komuniciraju sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji. On je naglasio da je stekao utisak da postoje građani koji ili ne znaju, ili nisu dovoljno informisani ili pak nemaju tehničke mogućnosti da stupe u kontakt sa Kancelarijom.

Nakon rasprave koja je usledila, Odbor je usvojio predstavljeni Izveštaj.

Miloje Zdravković direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, informisao je Odbor o toku Dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

On je naglasio da je kvantitativno posmatarno dijalog išao dobrim tokom, sa devet sastanaka tokom 2021. godine, ali da mora da konstatuje da u kvalitativno nije postignut nikakav napredak, zbog odbijanja Prištine da sa srpskom stranom razgovara o bilo kom tehničkom pitanju. On kaže da upravo to odbijanje stvara krizu na terenu i da mogu uslediti kritični periodi zbog mogućih jednostranih akcija prištinske strane.

„ Osnovni problem sa kojim se suočavamo je pitanje energetike. Naime, Priština je odbila da izvrši registraciju i licenciranje kompanije „EPS Trgovina“, dok je kompanija „Elektrosever“ registrovana samo za trgovinu električnom energijom i čeka da dobije licencu za snabdevanje električnom energijom“, rekao je Zdravković. On naglašava da bi Priština mogla jednostranom akcijom da isključi snabdvanje elekrtične energije na Severu Kosova i Metohije, što bi dovelo do humanitarne katastrofe. Kriza bi, prema njegovim rečima, mogla da nastupi i sprečavanjem održavanja predstojećeg referenduma o promeni Ustava RS od strane privremenih prištinskih institucija, a ono što se neminovno nameće kao zaključak je da redosled pomenutih događaja koinscidira sa predstojećim izborima u Republici Srbiji.

Predsednik Odbora je izrazio zabrinutost zbog moguće destabilizacije bezbednosne situacije na KiM i pozvao na sinhronizovanu državnu akciju na međnarodnom planu, kako bi se upozorilo na rizik koje ove situacije nose. Smatra da je potrebno upoznati predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Ivicu Dačića, koji ima najviše međunarodnih kontakata, sa mogućim kriznim situacijama.

Tokom sednice bilo je reči o pitanju privatne imovine, slobode kretanja i registarskih tablica.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Milovan Drecun, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: Milorad Linta, Nataša Mitrović, Danijela Vujičić, Rajko Kapelan, Slaviša Bulatović, Ljubomir Marić, Srbislav Filipović, Đorđe Kosanić, Danijela Veljović i Ilija Životić.

Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Petak, 17. decembar 2021. | 11. sednica Odbora za Kosovo i Metohiju 17.12.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 3. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja