Utorak, 7. novembar 2017.

10. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

Na sednici održanoj 7. novembra, članovi Odbora razmatrali su, u načelu, Predlog zakona o medicinskim sredstvima i Predlog zakona o dopunama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva i odredili predstavnika Odbora za člana Komisije za borbu protiv HIV/AIDS-a i tuberkuloze Vlade Republike Srbije.


Predlog zakona o medicinskim sredstvima obrazložio je dr Meho Mahmutović državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, i tom prilikom naveo da su razlozi za donošenje zakona usaglašavanje sa direktivama i drugim propisima Evropske unije iz oblasti medicinskih sredstava. Ovim zakonom, u skladu sa propisima Evropske unije, izvršiće se odvajanje propisa kojima se uređuju medicinska sredstva od propisa kojima se uređuju lekovi, naveo je državni sekretar. Izmenom odredbi kojima se uređuju klinička ispitivanja medicinskih sredstava, odnosno izmenama načina i postupka njihovog odobravanja, stvoriće se uslovi za podsticanje i sprovođenje većeg broja kliničkih ispitivanja u zdravstvenim ustanovama od strane zdravstvenih radnika. Na ovaj način pacijentima će biti obezbeđene savremene i inovativne terapije, bez troškova po zdravstveni sistem Republike Srbije. Dr Meho Mahmutović je dodao da će se donošenjem ovog zakona onemogućiti ulazak nekvalitetnih i nesigurnih medicinskih sredstava, kako na tržište, tako i u zdravstvene ustanove Republike Srbije i smanjiti mogućnost ulaska falsifikovanih medicinskih sredstava sa drugih tržišta.

Nakon konstruktivne diskusije koja je usledila, članovi Odbora su većinom glasova prihvatili Predlog zakona o medicinskim sredstvima, u načelu.

Dr Meho Mahmutović istakao je da se predloženim dopunama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva vrši usklađivanje sa propisima kojima je regulisana oblast zaštite podataka o ličnosti, posebno oblast naročito osetljivih podataka. Između ostalog, državni sekretar je naveo da će se donošenjem ovog zakona, rukovaocem podataka, koji čine Integrisani zdravstveni informacioni sistem, smatrati zavod za javno zdravlje osnovan za teritoriju Republike Srbije. Zavod je dužan da o svakoj povredi bezbednosti podataka obavesti lica na koja se podaci odnose, ministarstvo nadležno za poslove zdravlja, kao i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, naveo je dr Meho Mahmutović, i dodao je da je predložena i sankcija za zavod za javno zdravlje u slučaju da ne postupi u skladu sa odredbom ovog zakona.

Nakon diskusije, članovi Odbora su, većinom glasova, prihvatili Predlog zakona o dopunama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva.

U nastavku sednice, članovi Odbora odredili su predsednika Odbora doc dr. Darka Laketića za člana Komisije za borbu protiv HIV/AIDS-a i tuberkuloze Vlade Republike Srbije.

U nastavku rada, članovi Odbora su razmotrili predstavke građana i organizacija i usvojili predloge Radne grupe za razmatranje predstavki građana i organizacija.

Sednici je predsedavao doc. dr Darko Laketić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: dr Muamer Bačevac, prim. dr Milovan Krivokapić, dr Svetlana Nikolić Pavlović, dr Danica Bukvić, dr Dragana Barišić, Desanka Repac, Olivera Ognjanović, dr Dragan Vesović, dr Ljubica Mrdaković Todorović, Danijela Stojadinović, Branka Stamenković i dr Žarko Korać.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 7. novembar 2017. | 10. sednica Odbora za zdravlje i porodicu 07.11.2017.



Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja