Utorak, 4. decembar 2012.

10. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva

Na 10. sednici Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, koja je održana povodom obeležavanja 3.decembra, Svetskog dana osoba sa invaliditetom, članovi Odbora razmatrali su pitanja unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, u svetlu predstojećih zakonodavnih aktivnosti.


Sednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Nacionalnog demokratskog instituta, Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije, Saveza gluvih i nagluvih Srbije, Saveza slepih Srbije, kao i Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom.
Predstavnici saveza istakli su da bi bilo korisno da se veći broj televizijskih programa prilagodi gluvim i nagluvim osobama, da se obezbedi veća socijalna podrška osobama sa invaliditetom, omogući adekvatan pristup objektima, posebno javnom prevozu i tim povodom, pozvali na kontrolu primene postojećih zakonskih odredbi.
Predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike su naglasili da je Ministarstvo finansiralo projekte adaptacije objekata, kako bi se osobama sa invalidtetom olakšao pristup istim, finansirane su kancelarije tumača znakovnog jezika, kao i projekti za izgradnju dnevnih objekata za osobe sa invaliditetom. U narednom periodu radiće se na promovisanju pitanja poslovne sposobnosti osoba sa invaliditetom, kao i na izradi zakona o evidencijama osoba sa invaliditetom.
Predstavnici Nacionalnog demokratskog instituta su istakli da će i dalje podržavati povezivanje građana i predstavnika institucija, u čijoj je nadležnosti ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom.
Članovi Odbora su pohvalili napredak koji je ostvaren u oblasti zaštite prava osoba sa invaliditetom i poboljšanja njihovog položaja. Složili su se da je neophodno što veći broj objekata u Srbiji učiniti pristupačnim osobama sa invaliditetom, a posebno istakli važnost donošenja podzakonskih akata, kojima će se bliže urediti ova oblast.
Predsednica Odbora je istakla da je na današnjoj sednici pokazana zajednička volja za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, i da će Odbor, u okviru svojih nadležnosti, nastaviti da radi na izgradnji društva sa što većom socijalnom uključenošću, u saradnji sa institucijama i organizacijama koje se bave problemima osoba sa invaliditetom.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora, Milica Dronjak.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
subota, 13. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja