24. novembar 2022. Učesnici sastanka

24. novembar 2022. Učesnici sastanka

Četvrtak, 24. novembar 2022.

Članovi odbora za spoljne poslove i za evropske integracije se sastali sa predsednikom Senata Republike Francuske

Članovi Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije sastali su se danas sa delegacijom Senata Republike Francuske, koja je u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, a koju predvodi predsednik Senata Žerar Larše.


Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović je naveo da Srbiju i Francusku vezuje savezništvo i bliskost, koji sežu i dalje od Prvog svetskog rata. Izrazio je zahvalnost Francuskoj na podršci evropskim integracijama Srbije i za razumevanje važnosti proširenja EU na region Zapadnog Balkana. Stefanović je istakao i da ceni francuske inicijative za iznalaženje kompromisnog i prihvatljivog rešenja za Beograd i za Prištinu, kada je u pitanju situacija na Kosovu i Metohiji. Beograd nastoji da strpljivo, kroz pregovore dođe do normalizacije odnosa sa Prištinom, ukazao je Stefanović i dodao da je za nas neprihvatljivo priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova, kao i članstva u UN.

Predsednik Senata Francuske Žerar Larše istakao je da je članstvo Srbije, kao i celog Zapadnog Balkana u EU, u obostranom interesu i dodao da je veoma bitno da sama EU ostane na svojim temeljnim vrednostima, civilizacijskim i kulturnim. Larše je naglasio da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine neophodna, kako bi se prevazišle tenzije, omogućio razvoj ovog regiona i uklonile prepreke na njegovom evropskom putu. On je naveo i da je veoma bitno da evropske zemlje budu solidarne sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Sagovornici su istakli važnost primene Briselskog sporazuma i njegove najznačajnije odredbe, formiranja Zajednice srpskih opština. Ocenili su i da je regionalna saradnja, kroz inicijativu Otvoreni Balkan, kao i kroz Berlinki proces, od izuzetne važnosti za Zapadni Balkan.

Sastanku su prisustvovali i članovi Odbora za spoljne poslove Marina Raguš, Dubravka Filipovski, Draginja Vlk i Stefan Jovanović, kao i članovi Odbora za evropske integracije Ana Miljanić, Dunja Simonović Bratić, Zagorka Aleksić, Natan Albahari, Ana Beloica i Milan Radin.

Oni su u razgovoru sa predsednikom Senata Francuske, kao i sa članovima Odbora za spoljne poslove, Odbora za evropske poslove i Poslaničke grupe prijateljstva za Zapadni Balkan u Senatu Francuske, istakli da je spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u EU, i konstatovali da proces evropskih integracija Srbije predugo traje i da je potrebno da naša zemlja dobije neke konkretne pozitivne signale od same EU.

Učesnici sastanka su zajednički ocenili da će ova poseta francuske parlamentarne delegacije dati značajan doprinos međuparlamentarnoj saradnji, i da bi bilo obostrano korisno održavati redovne kontakte i razmene poseta odbora nadležnih za spoljne i evropske poslove, kao i poslaničkih grupa prijateljstva dva parlamenta.

Složili su se da parlamentarna diplomatija nudi mogućnost otvorenih razgovora, imajući u vidu da su parlamentarci direkto birani predstavnici građana.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja