18. april 2018. Članovi odbora Narodne skupštine razgovarali sa članovima Pododbora za buduće bezbednosne i odbrambene kapacitete PS NATO

18. april 2018. Članovi odbora Narodne skupštine razgovarali sa članovima Pododbora za buduće bezbednosne i odbrambene kapacitete PS NATO

Sreda, 18. april 2018.

Članovi odbora Narodne skupštine razgovarali sa članovima Pododbora za buduće bezbednosne i odbrambene kapacitete PS NATO

Članovi stalne delegacije Narodne skupštine u PS NATO, članovi odbora za spoljne poslove, za odbranu i unutrašnje poslove i za evropske integracije, razgovarali su u Narodnoj skupštini sa delegacijom Pododbora za buduće bezbednosne i odbrambene kapacitete Parlamentarne skupštine NATO (PS NATO), koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.


Predsednik Pododbora za buduće bezbednosne i odbrambene kapacitete PS NATO Žoao Rebelo istakao je odličnu saradnju sa delegacijom Narodne skupštine u PS NATO, i naglasio da je srpska delegacija veoma aktivna u radu ove međunarodne parlamentarne organizacije.

Šef delegacije Narodne skupštine u PS NATO Dragan Šormaz, izražavajući zadovoljstvo posetom delegacije PS NATO, naveo je ključnu ulogu Srbije u regionu Zapadnog Balkana. Šormaz je ocenio da je saradnja Narodne skupštine sa PS NATO na najvišem nivou.

Predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović predstavio je rad i nadležnosti ovog odbora Narodne skupštine, posebno se osvrćući na važnost parlamentarne dimenzije spoljne politike. Spoljnopolitički prioritet naše države je članstvo u EU i Narodna skupština daje pun doprinos na putu članstva, naglasio je Obradović. On je ukazao sagovornicima i da je najveći izazov evropskih integracija Srbije pitanje Kosova i Metohije i dodao da Beograd pokazuje dobru volju da se problemi odnosa sa Prištinom reše dijalogom, potpisavši pre pet godina Briselski sporazum, dok albanska strana ne radi na primeni sporazuma i da još uvek nije formirana Zajednica srpskih opština.

Zamenik predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marko Đurišić, predstavljajući rad ovog odbora, naglasio je da se, pored zakonodavne aktivnosti, akcenat stavlja i na jačanje nadzorne uloge i kontrolu rada izvršne vlasti. Đurišić je istakao i da Narodna skupština daje svoj doprinos globalnom miru, usvajanjem odluka o učešću Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak je istakao da je pitanje članstva Srbije u EU prioritetno i da u Narodnoj skupštini postoji saglasnost narodnih poslanika da je interes građana Srbije priključivanje Evropskoj uniji. Čanak je istakao da je od 35 pregovaračkih poglavlja 12 otvoreno, da je pet spremno za otvaranje i da ovaj Odbor i Narodna skupština ulažu napore da proces pridruživanja ide što brže i efikasnije.

Tokom sastanka, narodni poslanici su sa članovima delegacije PS NATO razgovarali o saradnji u borbi protiv globalnih izazova bezbednosti kao što su migracije, terorizam, organizovani kriminal, trgovina ljudima i o sajber bezbednosti. Bilo je reči i o razvoju vojnih snaga Srbije u okviru Partnerstva za mir, vojnoj neutralnosti Srbije, i ekonomskim odnosima sa zemljama EU, Kinom i Rusijom.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6