7. decembar 2022. Članovi PGP sa Rusijom sa stalnom delegacijom ruskog parlamenta u PS CES

7. decembar 2022. Članovi PGP sa Rusijom sa stalnom delegacijom ruskog parlamenta u PS CES

Sreda, 7. decembar 2022.

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Rusijom održali sastanak sa stalnom delegacijom ruskog parlamenta u PS CES

Poslanička grupa prijateljstva sa Rusijom Narodne skupštine, na čelu sa predsednikom Grupe Igorom Braunovićem, danas se sastala sa stalnom delegacijom ruskog parlamenta u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.


Na samom početku sastanka, Igor Braunović naveo je da su bilateralni odnosi dve zemlje razvijeni u svim oblastima, koji se vode kroz intenzivne dijaloge, kako u međusobnim susretima, tako i susretima na marginama međunarodnih institucija. Iskoristio je priliku da upozna poslanike Državne Dume i članove Saveta Federacije sa situacijom na području Kosova i Metohije, te da se zahvali Rusiji na nepriznavanju takozvane države Kosovo. „Neizmerno smo vam zahvalni zbog vašeg principijelnog stava po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, što je pitanje svih pitanja“, naglasio je Braunović. Istakao je da je za Republiku Srbiju je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i izrazio zadovoljstvo zbog projekta i izgradnje gasovoda Balkanski tok. Ukazao je na dogovor predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Ruske Federacije Vladimira Putina o produžetku nesmetanih isporuka gasa Srbiji u naredne tri godine, navodeći da je ovaj dogovor od izuzetnog značaja za građane Srbije, koji su vladajućoj većini na prvom mestu. Naveo je da o bratstvu dve zemlje svedoči i broj članova PGP sa Rusijom , koja u ovom sazivu broji 91 člana.

Olga Timofejeva, šef ruske delegacije, izrazila je zadovoljstvo povodom sastanka sa Poslaničkom grupom prijateljstva, složivši se sa da su bilateralni odnosi na izuzetno visokom nivou. Ona je naglasila da uzajamno poštovanje i zahvalnost koju dve države imaju jedna prema drugoj, mogu da se primete i kroz istorijski bratske odnose.

Sagovornici su razgovarali i o dodatnom razvoju ekonomske saradnje i saglasili se da su bilateralne veze na istorijskom maksimumu. Sagovornici su se složili i da će nastaviti da se zalažu za dodatni razvoj ekonomske saradnje, kao i dosadašnje i buduće investicije Rusije u Srbiji.

Sastanku su prisustvovali narodni poslanici Snežana Paunović, Draginja Vlk, Zagorka Aleksić, Dubravka Kralj, mr Ivan Kostić i Boško Obradović, koji su iskoristili priliku da sa kolegama razgovaraju o parlamentarnoj saradnji i budućim susretima.