1. decembar 2022. Članovi PGP sa Turskom i delegacija Odbora za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turske

1. decembar 2022. Članovi PGP sa Turskom i delegacija Odbora za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turske

Četvrtak, 1. decembar 2022.

Članovi PGP sa Turskom razgovarali sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turske

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Turskom razgovarali su danas sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turske, koju predvodi predsednik tog odbora Akif Čagataj Kilič.


Član PGP sa Turskom Branimir Jovanović pozdravio je turske kolege u ime predsednika PGP dr Muamera Bačevca i istakao da je PGP sa Turskom u ovom mandatu srpskog parlamenta jedna od najbrojnijih sa čak 65 članova, odnosno, četvrtinom od ukupnog broja narodnih poslanika, što govori o zainteresovanosti za intenziviranje parlamentarne saradnje i predstavlja još jedan dokaz uzlazne putanje bilateralnih odnosa Srbije i Turske.

On je ekonomske i privredne odnose dveju zemalja ocenio kao odlične, čemu svedoči i podatak da je od 2018. godine do danas procenat investicija iz Turske u Srbiju porastao na 70 odsto, čime je Turska postala sedmi investitor po značaju u Srbiji. On je dodao i da je Turska Srbiji pouzdan i dobar partner u realizaciji infrastrukturnih projekata, posebno kada je u pitanju izgradnja puteva i ocenio da je stabilnost obe države garant stabilnosti ovog dela Evrope.

Jovanović je ovom prilikom izrazio zahvalnost na podršci koju je Turska pružila našoj zemlji tokom pandemije KOVID 19 virusa, posebno na pomoći koja je bila usmerena u gradove i opštine kao što su Tutin, Sjenica, Novi Pazar i Raška i izrazio uverenje da ima dovoljno prostora za unapređenje međusobne saradnje i u oblasti turizma, kulture, obrazovanja, ali i podrške i saradnje u okviru međunarodnih organizacija.

Predsenik Odbora za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turske Akif Čagataj Kilič pozvao je srpske kolege u uzvratnu posetu svojoj zemlji i parlamentu, čija PGP sa Srbijom broji čak 304 člana, istakavši da se saradnja na nivou parlamenata oslikava i na sveukupne bilateralne odnose dveju zemalja, a članovi delegacije turskog parlamenta ocenili su da je ovo zlatno doba diplomatskih odnosa, kako na svim nivoima vlasti, tako i u sveukupnoj privrednoj aktivnosti.

U razgovoru srpskih i turskih poslanika ocenjeno je da parlamentarna saradnja daje osnov za dalje unapređenje odnosa Srbije i Turske, kao i da razmena iskustava parlamentaraca predstavlja dobar primer građanima obeju zemalja za građenje prijateljskih odnosa.

Član PGP sa Turskom Veroljub Arsić naveo je u razgovoru da dobri odnosi, kakve imaju Srbija i Turska, mogu da posluže za primer drugim zemljama, ali i kao poruka da otvorena pitanja koja postoje ne moraju da utiču na razvoj drugih međusobnih odnosa. On je zahvalio turskim kolegama što je njihova zemlja pomogla u očuvanju stabilnosti Zapadnog Balkana i ponovio da obe države treba da budu veoma zadovoljne svojom dosadašnjom ekonomskom saradnjom, a intenziviranje kulturne i saradnje u oblasti obrazovanja doprineće boljim odnosima kako naših država, tako i naših naroda.

U razgovoru sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turske učestvovali su i članovi PGP sa Turskom Veroljub Arsić, mr Dejan Radenković, Usame Zukorlić, Andrijana Avramov i Jasmina Karanac.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja