7. februar 2023. Članovi PGP sa Nemačkom sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji

7. februar 2023. Članovi PGP sa Nemačkom sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji

Utorak, 7. februar 2023.

Članovi PGP sa Nemačkom razgovarali sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom razgovarali su danas sa delegacijom ambasade Nemačke u Srbiji, koju je predvodila ambasadorka Anke Konrad.


Na prvom susretu članova PGP sa Nemačkom sa ambasadorkom Konrad predsednica PGP sa Nemačkom dr Aleksandra Tomić istakla je da brojnost ove poslaničke grupe prijateljstva u Narodnoj skupštini, od 105 članova, govori o zainteresovanosti narodnih poslanika za nastavak i intenziviranje kako parlamentarne, tako i sveukupne bilateralne saradnje između Srbije i Nemačke.

Ona je istakla da je dosadašnja saradnja narodnih poslanika sa članovima Bundestaga bila intenzivna, što je pokazatelj važnosti dijaloga o temama u kojima postoji saglasnost, ali što je važnije i o onim temama gde se viđenja i stavovi po određenim pitanjima razlikuju.

Sagovornici su se složili da su odnosi dveju država široki i da se ne odnose samo na veoma dobru ekonomsku saradnju, već se ogledaju i u unapređenju saradnje u oblastima obrazovanja, kulture, energetike, privrede, trgovine, ali i u oblasti vojne i bezbednosne saradnje.

Ambasadorka Konrad izrazila je nadu da će narodni poslanici srpskog parlamenta imati uskoro priliku za razmenu mišljenja sa nemačkim kolegama i unapređenje saradnje i na parlamentarnom nivou, ali i u međunarodnim organizacijama.

Na sastanku je ocenjeno da su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke dobri, kao i da su razgovori najviših nosilaca vlasti dveju država otvorili prostor za dalje razgovore o pitanjima procesa evropskih integracija Srbije, ali i nastavka dijaloga između Beograda i Prištine.

Predsednica PGP sa Nemačkom dr Tomić podsetila je da je predsednik Srbije u Narodnoj skupštini izveštavao u više navrata narodne poslanike o toku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, o položaju i životu Srba i drugih nealbanaca na Kosovu i Metohiji, o crvenim linijama, ali i o 10 tačaka plana za dalje razgovore. Ona je ocenila da je u procesu evropskih integracija otvoreno niz tema za razgovore, ali da treba uzeti u obzir i niz reformskih procesa koje je Srbija do sada sprovela. Tomić je istakla da je za Srbiju od izuzetne važnosti regionala saradnja, očuvanje mira i stabilnosti i dalje jačanje inicijative otvorenog Balkana, koji nikako nije u suprotnosti sa Berlinskim procesom.

U razgovoru sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji u kome su učestvovali i članovi PGP sa Nemačkom dr Zoran Lutovac, Boško Obradović, Đorđe Stanković, Miodrag Gavrilović, Aleksandar Marković, Aleksandar Mirković, Jasmina Karanac, Nataša Tasić Knežević, Nikola Radosavljević, Elvira Kovač i Snežana Paunović, bilo je reči i o saradnji kao vrsti mehanizma za bolje razumevanje situacije na Kosovu i Metohiji i očuvanje srpskog kulturnog nasleđa na KiM, formiranju Zajednice srpskih opština, srpskoj dijaspori u Nemačkoj, nemačkoj nacionalnoj manjini u Srbiji, intenziviranju razmene studenata i saradnji u oblasti obrazovanja i kulture, saradnji u oblasti medicine, podršci nemačkih organizacija realizaciji različitih razvojnih projekata u Srbiji, ali i saradnji tokom energetske krize i drugo.

Sagovornici su se složili da je na prvom susretu članova PGP sa Nemačkom sa predstavnicima ambasade Nemačke u Srbiji otvoreno niz tema i pitanja za buduću saradnju. Predsednica PGP Tomić izrazila je uverenje da će Nemačka učiniti sve da pobedi međunarodno pravo, zarad mira i stabilnosti u regionu, što će ovim prostorima omogućiti dalji ekonomski napredak.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
petak, 8. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja