8. februar 2023. Učesnici sastanka

8. februar 2023. Učesnici sastanka

Sreda, 8. februar 2023.

Članovi PGP sa Alžirom razgovarali sa ambasadorom Alžira u Srbiji

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Alžirom, na čelu sa predsednikom ove Grupe prof. dr Jahjom Fehratovićem, razgovarali su u Domu Narodne skupštine sa ambasadorom Alžira u Srbiji Fatahom Mahrazom, o brojnim temama od zajedničkog interesa, uključujući dalje korake na razvoju parlamentarnih odnosa.


Predsednik PGP Fehratović je na početku sastanka istakao da je međuparlamentarna saradnja razvijena, dinamična i kontinuirana i odgovara tradicionalno prijateljskim odnosima država, koji datiraju iz perioda pre sticanja nezavisnosti Alžira.

Istakao je da su, razmena poseta predsednika parlamenata i Okvirni protokol o saradnji potpisan 2019. godine između Nacionalne narodne skupštine Republike Alžira i Narodne skupštine Republike Srbije, dali veliki doprinos razvoju međuparlamentarne saradnje.

Dodao je da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije, nauke, obrazovanja i turizma i ocenio da uzajamne posete članova Poslaničkih grupa prijateljstava mogu biti dodatni impuls u odnosima dva parlamenta. Fehratović je istakao značaj koji za srpsko-alžirske odnose ima obeležavanje 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu, koje je održano 2021. godine.

Jahja Fehratović se posebno zahvalio na principijelnom stavu Alžira o poštovanju međunarodnog javnog prava i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije u vezi sa nepriznavanjem samoproglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Ambasador Alžira Fatah Mahraz složio se sa narodnim poslanicima da postoji potencijal za unapređenje saradnje dva parlamenta. Informisao je skup da je predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić uputio poziv predsedniku Narodne Nacionalne skupštine Alžira da poseti parlament Srbije i dodao da je trenutno u Alžirskom parlamentu proces formiranja grupe prijateljstva sa Srbijom.

Ambasador se složio sa sagovornicima da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti turizma, privrede, poljoprivrede, kulture, obrazovanja i ekonomije. Izrazio je nadu da će u skorije vreme biti uspostavljen direktan let između Srbije i Alžira, koji će doprineti boljem razvoju turizma i ekonomije. Naglasio je da podržava saradnju u oblasti obrazovanja, kroz razmenu studenata i stipendija i dodao da Medicinski, Tehnički i Poljoprivredni fakulteti u Srbiji uživaju velik ugled. 
 
Ambasador Mahraz je podvukao da će Alžir nastaviti da pruža podršku Srbiji u borbi za teritorijalni integritet i suverenitet, jer obe zemlje poštuju principe međunarodnog prava i dele iste vrednosti, te dodao da se Alžir  uvek zalaže za sve pravedne stvari svuda u svetu.

Sastanku su prisustvovali i govorili članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Alžirom mr Jadranka Jovanović, Draginja Vlku, Usame Zukorlić, Nemanja Joksimović, mr sci. med Tatjana Jovanović, prof. dr Mirka Lukić – Šarkanović i Dragan Milinković.

Zajednički su ocenili da su odnosi Srbije i Alžira tradicionalno dobri i prijateljski, da postoji potencijal za unapređenje saradnje u svim oblastima, naročito u oblati kulture, turizma, nauke i obrazovanja. Izrazili su nadu da će se u parlamentu Alžira uskoro formirati Poslanička grupa prijateljstva sa Srbijom i da će nakon toga uslediti uzajamne posete parlamentaraca u cilju razmene iskustava i uspostavljanju još bolje parlamentarne saradnje. Izrazili su zahvalnost rukovodstvu Alžira na principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
utorak, 12. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja