27. februar 2023. Članovi PGP sa Španijom, ambasador Španije u Srbiji i direktor Instituta Servantes

27. februar 2023. Članovi PGP sa Španijom, ambasador Španije u Srbiji i direktor Instituta Servantes

Ponedeljak, 27. februar 2023.

Članovi PGP sa Španijom razgovarali sa ambasadorom Španije u Srbiji i direktorom Instituta Servantes

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Španijom, na čelu sa predsednikom Grupe dr Balintom Pastorom razgovarali su u Domu Narodne skupštine sa ambasadorom Španije u Srbiji Nj.E. Raulom Bartolomeo Molinom i direktorom Instituta Servantes Hosep Maria de Sagarom.


Predsednik dr Balint Pastor je na početku sastanka poželeo dobrodošlicu ambasadoru Španije i direktoru Instituta Servantes i istakao da brojnost ove Poslaničke grupe prijateljstva u Narodnoj skupštini, od 80 članova, govori o zainteresovanosti narodnih poslanika za nastavak i intenziviranje kako parlamentarne, tako i sveukupne bilateralne saradnje između Srbije i Španije.

Pastor je posebno zahvalio rukovodstvu Španije na principijelnoj podršci koje pruža Srbiji po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i izrazio nadu da će Španija ostati dosledna po tom pitanju. Takođe, istakao je da visoko vrednuje kontinuiranu i konstantnu podršku Španije koju pruža Srbiji na Evropskom putu i izrazio nadu da će prilikom predsedavanja Španije Evropskom unijom u drugoj polovini godine, Srbija imati određene benefite, u smislu otvaranja novih klastera. Ocenio je da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije, kulture i turizma.

Ambasador Raul Bartolome Molina je podvukao da će Španija nastaviti da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, u skladu sa međunarodnim pravom, i dodao da državni vrh Španije neće glasati protiv interesa Srbije u međunarodnim organizacijama. Izrazio je nadu da će buduće predsedavanje Španije Evropskom unijom biti od velikog značaja za proces evropskih integracija Srbije.

Naglasio je da Španiju i Srbiju povezuje istinsko i iskreno prijateljstvo i dodao da postoji prostor za saradnju u oblasti ekonomije i kulture.

Direktor Instituta Servantes Hosep Maria de Sagara je upoznao članove PGP sa Španijom sa podatkom da je Institut u Beogradu osnovan 2004. godine i da će se sledeće godine obeležiti 20 godina od njegovog postojanja. Prema njegovim rečima, saradnja u oblasti kulture ima velike potencijale, naročito kroz učenje jezika i kroz organizaciju kulturnih događaja. Dodao je da javna biblioteka broji oko 14000 naslova na španskom jeziku.

U razgovoru sa ambasadorom Španije i direktorom Instituta Servantes u kome su učestvovali i članovi PGP sa Španijom Stefan Jovanović, Jelena Milivojević, Goran Milić, mr Dejan Radenković, Života Starčević, Nataša Knežević Tasić, Jovan Palalić i Radmila Vasić govorilo se o intenziviranju saradnje na svim poljima i evropskim integracijama Srbije. Narodni poslanici iskoristili su priliku da izraze zahvalnost Španiji na kontinuiranoj podršci Srbiji po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i na podršci Srbije na Evropskom putu. Zaključili su da postoji prostor za unapređenje turizma, naročito od kada su uspostavljene direkte linije Beograda sa Madridom, Barselonom, Valensijom i Malagom.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja