17.  februar 2023. Učesnici sastanka

17. februar 2023. Učesnici sastanka

Petak, 17. februar 2023.

Članovi Odbora za spoljne poslove razgovarali sa delegacijom poslanika Bundestaga

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović i članovi Odbora Dubravka Filipovski i Đorđe Miketić, sastali su se danas u Narodnoj skupštini sa delegacijom Poslaničke grupe prijateljstva Nemačke i Jugoistočne Evrope Bundestaga, koju predvodi predsednik Grupe Josip Juratović, sa kojima su razgovarali o saradnji parlamentaraca, situaciji na Zapadnom Blakanu i regionalnoj saradnji, kao i o aktuelnoj situaciji u Evropi i posledicama rata u Ukrajini.


Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović istakao je da Srbija ceni svaki oblik saradnje sa Nemačkom, a posebno intenzivnu komunikaciju parlamentaraca, biranih predstavnika građana.

Naveo je da se naša zemlja nalazi u osetljivoj situaciji, imajući u vidu da, iako je podržala teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, nije uskladila svoju spoljnu politiku sa evropskom. Stefanović je dodao da se za to čvrsto zalaže, kako zbog evropskog puta Srbije, tako i zbog privrede i investicija, ali i zbog pozicije i mogućnosti zaštite nacionalnih interesa po pitanju Kosova i Metohije.

Predsednik Odbora za spoljne poslove je naveo da je Beograd okrenut dijalogu i rešavanju otvorenih pitanja sa Prištinom, ali da je nezamislivo da prizna nezavisnost tzv. Kosova, kao i da podrži njegovo članstvo u UN. Za nas je od najvećeg interesa da Srbi ostanu da žive na KiM, ali i da Srbija sačuva svoje nacionalno dostojanstvo i evropski put, uz što brže sticanje članstva u EU, naglasio je Stefanović i izrazio žaljenje što našoj javnosti nije omogućen u vidi u „nemačko-francuski“ predlog za normalizaciju odnosa Beograda Prištine.

Predsednik PGP Nemačke i Jugoistočne Evrope Josip Juratović složio se da su stalni kontakti i razmena mišelja parlamentaraca od izuzetnog značaja i naveo da se čvrsto zalaže da Berlinski proces, kao značajna regionalna inicijativa, bude upotunjen aktivnošću parlamentaraca Zapadnog Balkana. Naveo je da se nemačka Vlada zalaže da se Zapadnom Balkanu pruži ozbiljna evropska perspektiva.

Juratović je ukazao i da je bitno da se vodi dijalog između Beograda i Prištine, u cilju postizanja kompromisnog rešenja, kako bi se strane u konfliktu približile.

Na važnost da se ovom regionu pruži jasna evropska perspektiva i da se ubrza proces evropskih integracija Srbije, ukazala je tokom razgovora i Dubravka Filipovski.

Đorđe Miketić je istakao da otvorena pitanja treba rešavati dijalogom i da je to put postizanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Pozdravio je regionalne inicijative koje omogućavaju povezivanje ljudi, privrednu i trgovinsku saradnju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja