27. april 2023. Učesnici sastanka

27. april 2023. Učesnici sastanka

Četvrtak, 27. april 2023.

Članovi Odbora za spoljne poslove razgovarali sa Radnom grupom Saveta EU (COELA)

Članovi Odbora za spoljne poslove razgovarali su danas sa članovima Radne grupe Saveta EU (COELA), koji borave u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.


Predsednik Odbora Borko Stefanović istakao je, pozdravljajući članove Radne grupe Saveta EU, koji su prvi put u ovom formatu u poseti Narodnoj skupštini, da je glavni spoljno-politički cilj Srbije punopravno članstvo u EU, kao i da Srbija treba što pre da postane članica EU. On je dodao da je potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU, kao i da u Srbiji postoje brojni problemi, poput slobode medija i vladavine prava, na čemu je potrebno da dalje radi i sprovodi reforme u ovim oblastima.

On je izrazio očekivanje da će ova delegacija dati svoj doprinos da Srbija što pre postane članica EU najpre zbog građana Srbije, ali i drugih u regionu, za šta nam je potreban konkretan pomak ka članstvu. On je posebno naglasio da ovaj deo Evrope ne sme ostati u zapećku, posebno ne zbog geopolitičkih promena.

U ime predsedavanja Švedske Radnim telom Saveta EU za proširenje i države koje vode pregovore o pristupanju EU (COELA) sa sedištem u Briselu, Suzana Lisik je ponovila posvećenost EU perspektivi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, podsetivši da je EU najveći investitor, donator i trgovinski partner Srbije. Istakla je važnost koja se pridaje parlamentu u političkom dijalogu. Države članice EU takođe su podsetile koliko je važno da Srbija dalje ubrza i sprovodi reforme u osnovnim oblastima, kao što su vladavina prava i osnovna ljudska prava, nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa, sloboda izražavanja, uključujući slobodu medija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Države članice su ponovile i očekivanja EU da se Srbija kao zemlja partner i kandidat za pridruživanje EU uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i restriktivne mere EU, kao ključni aspekt procesa integracije u EU i snažan izraz strateškog izbora partnera i mesto u zajednici vrednosti.

U razgovoru srpskih i parlamentaraca iz država članica EU razmenjena su mišljenja i stavovi o konkretizaciji procesa pridruživanja Srbije EU. Takođe su razmenjena mišljenja o izazovima u procesu pridruživanja. Takođe, srpski poslanici detaljno su informisali članove COELA o oblastima u kojima je Srbija ostvarila reformski napredak, sa posebnim naglaskom na ustavne promene i reforme u oblasti pravosuđa. Srpski poslanici su ocenili i da otvaranje pregovaračkih poglavlja i klastera ne prati dinamiku ostvarenih reformi, a posebna pažnja je posvećena dijalogu Beograda i Prištine i konstruktivnosti koju je Srbija u tom procesu pokazala, dok sa druge strane još uvek iščekuje formiranje Zajednice srpskih opština.

U razgovoru u kome su učestvovali članovi Odbora Marina Raguš, Nemanja Joksimović, Nataša Jovanović, Đorđe Komlenski, Natan Albahari, Jasmina Obradović, Andrijana Avramov, Tamara Pilipović, Sanja Ćаlović, Zoltan Dani, Draginja Vlk i Ana Miljanić posebna pažnja posvećena je razmeni mišljenja o pitanju sukoba u Ukrajini i usaglašavanju naše sa spoljnom politikom EU. Članovi Odbora izneli su stavove svojih poslaničkih grupa po ovim pitanjima, a zamenica predsednika Odbora Marina Raguš detaljno je upoznala evropske kolege sa državnom politikom Srbije i njenom određenošću po ovim pitanjima, posebno kada je u pitanju neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

COELA je Radno telo Saveta EU za proširenje i zemlje koje vode pregovore o pristupanju EU.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja