Utorak, 10. oktobar 2006.

Članovi Odbora za pravosuđe i upravu susreli se sa delegacijom Saveta Evrope

Članovi Odbora za pravosuđe i upravu Narodne skupštine Republike Srbije Vojkan Tomić, Marko Krstin i Goran Rakovac razgovarali su u Domu Narodne skupštine sa delegacijom koju čine eksperti Saveta Evrope koji sprovode Projekat za reformu zatvorskog sistema u Srbiji.Članovi Odbora za pravosuđe i upravu Narodne skupštine Republike Srbije Vojkan Tomić, Marko Krstin i Goran Rakovac razgovarali su u Domu Narodne skupštine sa delegacijom koju čine eksperti Saveta Evrope koji sprovode Projekat za reformu zatvorskog sistema u Srbiji. Ovaj projekat finansira Kanadska agencija za međunarodni razvoj.

Tema sastanka bila je parlamentarna kontrola zatvora, predviđena novim Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, koji je stupio na snagu početkom ove godine. Eksperti Saveta Evrope treba da pomognu uspostavljanju efikasnijeg sistema spoljne kontrole zatvora, što je jedna od obaveza koju je naša zemlja preuzela nakon prijema u Savet Evrope.

Goste iz Saveta Evrope je posebno interesovalo kada će Odbor za pravosuđe i upravu formirati komisiju za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija, koja je predviđena Zakonom i da li postoje neki drugi vidovi kontrole zatvorskih ustanova.

Članovi Odbora su naglasili da je formiranje ove komisije u toku i da će ona imati pet stalnih članova iz reda pravnika i biće nezavisna u svom radu. Iako ova komisija još nije imenovana ( što čini Narodna skupština Republike Srbije na predlog Odbora), članovi Odbora za pravosuđe i upravu su tokom poslednje dve godine u više navrata obilazili zatvore radi kontrole uslova u kojima žive zatvorenici, a takođe su imali kontakte sa njihovim porodicama. U te obilaske bili su uključeni i mediji, a opšta ocena je da su poboljšani uslovi izdržavanja zatvorskih kazni. Pored toga, uvedena je i sudska kontrola izvršenja krivičnih sankcija.

U razgovoru je bilo reči i o instituciji ombudsmana koju novi ustav Srbije prvi put uvodi u politički sistem. O instituciji zaštitnika građana, koga bira i razrešava Narodna skupština i koji je njoj odgovoran za rad, biće donet poseban zakon. Članovi Odbora su istakli da su u nekim sredinama, pre svega u Vojvodini, na osnovu odluka lokalne samouprave, već izabrani ombudsmani, koji pokazuju dobre rezulatete u svom radu.

Eksperti Saveta Evrope istakli su da bi novim zakonom trebalo proširiti nadležnost ombudsmana i založili su se i za uvođenje u pravni sistema i drugih standarda i normi Evropske unije vezanih za oblast izvršenja krivičnih sankcija.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 25. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja