14. januar 2021. Predsednik i čllanovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti

14. januar 2021. Predsednik i čllanovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti

Četvrtak, 14. januar 2021.

Članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti u posetama službama bezbednosti

Članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti koje je predvodio Igor Bečić, predsednik Odbora, posetili su Bezbednosno-informativnu, Vojnobezbednosnu i Vojnoobaveštajnu agenciju.


Prilikom posete Vojnobezbednosnoj agenciji, a povodom 180 godina od osnivanja Agencije, brigadni general Đuro Jovanić, direktor Agencije uručio je predsedniku Odbora Jubilarnu zlatnu značku Vojnobezbednosne agencije, a sekretaru Odbora Jubilarnu srebrnu značku Vojnobezbednosne agencije za doprinos izgradnji i jačanju bezbednosti.

Predstavnici službi bezbednosti upoznali su članove Odbora sa organizacijom i radom službi bezbednosti, kao i sa njihovim aktivnostima i procedurom primene posebnih mera u skladu sa Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji, posebnih postupaka i mera u skladu sa Zakonom o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji, kao i primenom posebnih dokaznih radnji u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku.

Odbor za kontrolu službi bezbednosti u prethodnom sazivu a u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima realizovao je 11 nadzornih poseta službama bezbednosti. Tokom nadzornih poseta članovi Odbora izvršili su neposredni nadzor nad zakonitošću primene posebnih mera i postupaka propisanih zakonom, kao i nadzor nad zakonitošću primene ovlašćenja u sprovođenju posebnih dokaznih radnji propisanih Zakonikom o krivičnom postupku.

U narednom periodu Odbor za kontrolu službi bezbednosti nastaviće sa realizacijom poseta službama bezbednosti u cilju nadzora nad ustavnošću i zakonitošću rada službi bezbednosti, kao i sa primenom svojih ovlašćenja u postupku nadzora i kontrole nad radom službi bezbednosti, uključujući i nadzor nad zakonitošću primene posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka.

Članovi Odbora posebnu pažnju posvetili su sagledavanju stanja, tehničke opremljenosti i mogućnostima za unapređenje efikasnosti rada službi bezbednosti i naveli da će se i ubuduće zalagati za poboljšanje materijalnog položaja pripadnika službi bezbednosti ali i operativno-tehničke opremljenosti službi bezbednosti, kako bi u svakom trenutku bile u mogućnosti da odgovore na zadatke iz svoje nadležnosti.

Od strane članova Odbora pozdravljeno je unapređenje saradnje i razmena informacija sa domaćim i stranim službama bezbednosti čime je omogućena efikasnija provera podataka i informacija što je doprinelo većoj pouzdanosti procena i u velikoj meri doprinelo jačanju poverenja i saradnje među agencijama.

U delegaciji Odbora pored predsednika Odbora mr Igora Bečića, bili su i narodni poslanici članovi i zamenici članova Odbora: Aleksandar Marković, Goran Pekarski, Ilija Životić, Borisav Kovačević, Duško Tarbuk, Justina Pupin Košćal i Andrijana Avramov.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja