1. novembar 2022. Članovi Odbora za evropske integracije sa poslanikom nemačkog Bundestaga

1. novembar 2022. Članovi Odbora za evropske integracije sa poslanikom nemačkog Bundestaga

Utorak, 1. novembar 2022.

Članovi Odbora za evropske integracije se sastali sa poslanikom nemačkog Bundestaga

Predsednica i članovi Odbora za evropske integracije sastali su se danas u Narodnoj skupštini sa poslanikom nemačkog Bundestaga Tomasom Hakerom, sa kojim su razgovarali o odnosima Srbije i Nemačke, perspektivama evropskih integracija Srbije, i o regionalnoj saradnji.


Predsednica Odbora Elvira Kovač je istakla da u ovom sazivu Narodne skupštine postoji pluralizam političkih partija, ali da većina narodnih poslanika podržava evropske integracije i dodala da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije. Izrazila je zahvalnost Nemačkoj na razumevanju i na kontinuiranoj pomoći Srbiji na njenom evropskom putu.

Poslanik Bundestaga Tomas Haker je naglasio da Nemačka snažno podržava evropske integracije Srbije i ostatka Zapadnog Balkana, ističući da su one ključne za buduće jedinstvo Evrope. „Želimo da budemo partner Srbije ne samo zbog ekonomskih razloga, nego i zbog spoljnopolitičkih, jer zajedno treba da napravimo osnovu za kreiranje zajedničke budućnosti“, naglasio je on.

Kovač je tokom razgovora upoznala nemačkog poslanika sa nadležnostima Odbora za evropske integracije, navodeći široki opseg njegovog rada. Navela je i da Odbor aktivno učestvuje na regionalnim forumima koji okupljaju članove odbora za evropske integracije, kao i u radu Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata država članica Evropske unije (KOSAK).

Obavestila je sagovornika da će se ove nedelje održati sednica Odbora za evropske integracije na kojoj će biti razmatran Izveštaj EK o napretku Srbije za 2022. godinu, gde će biti utvrđeni predlozi zaključaka povodom razmatranja ovog Izveštaja, kao i da će se nastaviti sa dobrom praksom da se, nakon toga, ti predlozi zaključaka razmatraju i na sednici Narodne skupštine.

Sastanku je prisustvovala i zamenica predsednice Odbora Dubravka Filipovski, kao i članovi Odbora Natan Albahari, Ksenija Marković, Goran Milić i Milan Radin. Oni su u razgovoru istakli važnost podrške koju Nemačka pruža evropskim integracijama Srbije, ali i važnost ekonomske saradnje i investicija, imajući u vidu da je preko 70.000 naših radnika zaposleno u nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji.

Članovi Odbora i poslanik nemačkog Bundestaga su se složili da evropske integracije Srbije dugo traju, da je bitno da stigne pozitivan signal iz EU, ali i da je bitno dalje raditi na reformskim procesima koji obezbeđuju dalje unapređenje pravne države i vladavine prava.

Sagovornici su posebno istakli važnost regionalnih inicijativa, i regionalne saradnje, koja je bitna i sa aspekta evropskih integracija Zapadnog Balkana. Naročito su istakli važnost Berlinskog procesa i složili se da je bitno dodati i parlamentarnu dimenziju ovoj regionalnoj inicijativi. Ukazali su i na značaj incijative Otvoreni Balkan.

Na sastanku je bilo reči i o dijalogu Beograda i Prištine, imajući u vidu da to značajno utiče na evropske integracije Srbije. Tomas Haker je naglasio da je dijalog važan i izrazio očekivanje da će dovesti do održivog i prihvatljivog rešenja za obe strane.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja