5. decembar 2018. Članovi Odbora za evropske integracije u razgovoru sa delegacijom Parlamenta Gruzije

5. decembar 2018. Članovi Odbora za evropske integracije u razgovoru sa delegacijom Parlamenta Gruzije

Sreda, 5. decembar 2018.

Članovi Odbora za evropske integracije sastali se sa delegacijom Parlamenta Gruzije

Predsednica Odbora za Evropske integracije Parlamenta Gruzije Tamar Kulordava naglasila je da susret sa delegacijom Narodne skupštine smatra izuzetno važnim, jer Srbija predstavlja primer dobre prakse u procesu evrointegracija, kroz koji Gruzija može da uči i da se upozna sa izazovima koji je očekuju na njenom evropskom putu.


Ona je istakla da čak 80 odsto građana Gruzije podržava ideju pridruživanja Evropskoj uniji i da je Gruzija odlučna da sprovede neophodne reforme i pripreme za taj proces. Kulordava se osvrnula i na situaciju sa kojom se ta zemlja suočava na teritoriji Južne Osetija i Abhazije i izrazila zahvalnost Srbiji na pruženoj podršci teritorijalnom integritetu Gruzije.

Član Odbora Dušica Stojković upoznala je delegaciju Gruzije sa delokrugom rada Odbora za evropske integracije, kao i sa tokom evrointegracija, sa akcentom na pregovaračka poglavlja koja su do sada zatvorena i naglasila da do kraja godine Srbiju očekuje otvaranje dva nova poglavlja.

Ona se zahvalila Gruziji na čvrstom i postojanom stavu u nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i osvrnula se na novonastale probleme nakon odluke Prištine da uvede 100% takse na proizvode iz Srbije na tom delu srpske teritorije.

Član Odbora Gordana Čomić poručila je kolegama gruzijskog Parlamenta da bez obzira na trenutni status u procesu evrointegracija, naprave sopstveni plan akcije i pristupe mu iz pozicije statusa kandidata i spremni dočekaju taj trenutak.

Učešće u sastanku uzeo je i član Odbora Dragan Šormaz, koji je istakao da Gruzija i Srbija treba da udruže snage u borbi za interese svojih građana, posebno u komunikaciji sa Briselom.

Stojković je zaključila sastanak rečima da se solidarnost na evropskom planu stalno ispituje, pokazuje i dokazuje kroz parlamentarnu saradnju i da je upravo susret delegacija srpskog i gruzijskog parlamenta dokaz solidarnosti i dobre saradnje dve zemlje.

Sastanku su prisustvovali i Zvonimir Đokić, Olivera Pešić i Vesna Jovanović.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
nedelja, 28. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja