8. jun 2018. Članovi Odbora za evropske integracije u razgovoru sa kolegama iz Parlamenta Gruzije

8. jun 2018. Članovi Odbora za evropske integracije u razgovoru sa kolegama iz Parlamenta Gruzije

Petak, 8. jun 2018.

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali sa kolegama iz Parlamenta Gruzije

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali su danas sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Parlamenta Gruzije, koju predvodi predsednica Sofi Katsarava.


Predsednik Odbora Nenad Čanak upoznao je kolege iz Gruzije sa delokrugom rada Odbora i ulozi u procesu pristupanja Srbije EU, kao i sa iskustvima i izazovima Srbije na evropskom putu. On je ponovio da će zemlje koje pretenduju da budu deo EU doprineti rešavanju problema.

Članica Odbora Gordana Čomić istakla je da je jedan od izazova na evropskom putu Srbije bilo postizanje saglasnosti za evropske integracije, zatim pitanje očuvanja teritorijalnog integriteta zemlje, kao i unapređenje vladavine prava. Ona je navela da između Srbije i Gruzije postoje sličnosti i društva i kulture, što može pomoći unapređenju međusobne saradnje na obostranu korist.

Članica Odbora Dušica Stojković istakla je da Srbija i Gruzija imaju dobre i prijateljske odnose, koji se mogu unaprediti, posebno imajući u vidu da Gruzija nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i koja ima specijalne veze sa EU. Ona je navela da je Srbija do sada otvorila 12 pregovaračkih poglavlja sa EU, kao i da se očekuje otvaranje novih u narednih šest meseci. Takođe, ona je obavestila delegaciju Odbora za spoljne poslove Parlamenta Gruzije da u Narodnoj skupštini postoji velika saglasnost političkih partija kada su u pitanju evropske integracije i pozvala gruzijske kolege na pružanje međusobne podrške u međunarodnim organizacijama.

Predsednica Odbora za spoljne poslove Parlamenta Gruzije Sofi Katsarava istakla da u Gruziji postoji konsenzus po pitanju evropskih integracija, ali da izazov predstavlja očuvanje motivacije javnosti za evropski put do momenta članstva.

Sagovornici su se složili da se evropski entuzijazam ne može održavati samo obećanjima i da je potrebno više pažnje posvetiti benefitima od članstva u EU, dijalogu u društvu i prihvatanju vladavine prava.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6