21. decembar 2015. Članovi Odbora za evropske integracije sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom

21. decembar 2015. Članovi Odbora za evropske integracije sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom

Ponedeljak, 21. decembar 2015.

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom

Članovi Odbora za evropske integracije sastali su se sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvidom Mekalisterom.


Predsednik Odbora za evropske integracije Aleksandar Senić poželeo je dobrodošlicu izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju i izrazio zadovoljstvo zbog posete posle Druge međuvladine konferencije održane u Briselu 14. decembra, kada su otvorena prva pregovaračka poglavlja u procesu pregovaranja o članstvu Srbije u EU. Senić je izrazio zahvalnost Mekalisteru na veoma pozitivnom Nacrtu rezolucije o izveštaju o napretku Srbije za 2015. godinu, kao i zahvalnost Evropskom parlamentu na podršci koju pruža Srbiji na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Narodna skupština i Odbor za evropske integracije u potpunosti su spremni za otpočinjanje pregovaranja po poglavljima. Rezolucijom Narodne skupštine i odlukom Odbora za evropske integracije, u rad Odbora su uključene organizacije civilnog društva. Senić je naveo da je Odbor za evropske integracije takođe, veoma angažovan na polju regionalne saradnje, članovi Odbora su tokom 2015. godine održali više bilateralnih sastanaka sa članovima odgovarajućih odbora parlamenata u regionu, a u planu za 2016. godinu je nastavak takve prakse. Ono na čemu je potrebno dalje raditi su pitanja slobode medije, nadzorne uloge Narodne skupštine i finansiranja političkih aktivnosti, ocenio je Senić. On je istakao da njegova politička organizacija nije zadovoljna stanjem u medijima. Izjavio je, da je njegov lični utisak da je stanje u medijima mnogo lošije nego prethodnih godina. On je dodao da je šefu Delegacije Evropske unije Majklu Davenportu pohvalio Izveštaj o napretku Srbije, jer se u njemu ove godine više govorilo o stanju u medijima i slobodi izražavanja.

Dejvid Mekalister je čestitao na otvaranju poglavlja 32 i 35 što je uspeh i za Vladu i za Narodnu skupštinu. On je istakao da je važno da Srbija istim putem nastavi tokom 2016. godine i dodao da će Evropski parlament podržati Srbiju na otvaranju ostalih poglavlja. Govoreći o Nacrtu rezolucije o izveštaju o napretku Srbije za 2015. godinu, rekao je da očekuje da će Rezolucija biti usvojena u istom opštem pozitivnom tonu, na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u februaru. Kada je reč o amandmanima na Nacrt rezolucije, Mekalister je istakao da je njegov posao da radi na što većem broju kompromisa i da će ti kompromisi biti ostvarivi. On je ukazao na značaj sprovođenja ekonomskih reformi, ali i u drugim oblastima od značaja za bolji život građana. Mekalister je posebno pohvalio postupanje Srbije u aktuelnoj migrantskoj krizi, kao i postupanje tokom pregovora sa Prištinom, ocenjujući da je taj dijalog doprineo otvaranju poglavlja 35.

Nataša Vučković izrazila je zadovoljstvo zbog otvaranja dva poglavlja pregovaračkog procesa, ocenjujući da je to rezultat demokratskih procesa koji se sprovode u poslednjih 15 godina. Ona je istakla da je važno, pored ekonomskih reformi ne zaboraviti i demokratske reforme i dodala da je potrebno obratiti pažnju na rad Narodne skupštine, posebno u delu koji se tiče donošenja zakona po hitnom postupku.

Dr Ivan Bauer se interesovao za procene Mekalistera o prirodi podnetih amandmana na Nacrt Rezolucije, kao i procene da li će poglavlja 23 i 24 pregovaračkog procesa biti otvorena do marta 2016. godine.

Dr Vladimir Orlić istakao da će Srbija nastaviti da radi na ispunjavanju svojih obaveza kada je u pitanju proces evrointegracija. On je istakao da civilno društvo u parlamentu dobija sve značajniju ulogu, dodajući da su organizacije civilnog društva učestvovale u pripremi mnogih akata koji će se uskoro naći na plenumu. Kao predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje upoznao je Mekalistera sa procedurom donošenja zakona po hitnom postupku, navodeći da se rasprava o predlozima zakona po hitnoj proceduri ne razlikuju od redovne procedure, već je reč samo o vremenu koje prođe od trenutka kada jedan predlog stigne u Narodnu skupštinu do stavljanja na dnevni red plenarne sednice. On je ocenio da mediji u Srbiji slobodno rade svoj posao, ističući da su naslovne strane mnogih novine više nego kritične u odnosu na Vladu.

Dragan Šormaz je rekao da su mediji u Srbiji slobodni i istakao da su evropske institucije pohvalile medijsku strategiju, kao i Zakon o medijima. Važno je da Srbija nastavi usklađivanje sa EU u svim oblastima, te da se što pre otvore poglavlja 23 i 24. Kao šef Delegacije Narodne skupštine u PS NATO istakao je da Srbija nikada nije imala bolje odnose sa NATO, o čemu mediji malo izveštavaju. On je takođe izrazio nadu da će Srbija uskladiti svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.

Elvira Kovač, članica Odbora je tokom razgovora ukazala na značaj postojanja plana rada Narodne skupštine, kao i na usvajanje zakona u redovnoj proceduri.

Gordana Čomić je ocenila da je Narodna skupština zajednička odgovornost i vladajuće koalicije i opozicionih partija i ukazala na važnost sprovođenja njene nadzorne uloge.

Vesna Marković je istakla da je prilikom sagledavanja situacije u medijima u Srbiji, potrebno obuhvatiti celi period od 2000. godine do sadašnjeg trenutka. Za Srbiju i zemlje regiona značajan je Berlinski proces, kao i samit u Beču u smislu rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja na zapadnom Balkanu. Ona je pozdravila insistiranje na poštovanju dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, u Nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta o izveštaju o Kosovu.

Sastanku su prisustvovali članovi Odbora: dr Ninoslav Girić, Dušica Stojković, dr Aleksandra Tomić. Vesna Marković, Gordana Čomić, Elvira Kovač, Dragan Šormaz i Nataša Vučković, kao i predsednik Parlamentarnog odbora za praćenje procesa stabilizacije i pridruživanja dr Vladimir Orlić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
nedelja, 4. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja