12. jul 2016. Članovi Odbora za evropske integracije u razgovoru sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Italije

12. jul 2016. Članovi Odbora za evropske integracije u razgovoru sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Italije

Utorak, 12. jul 2016.

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Italije

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali su, u Domu Narodne skupštine, sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Italije Vićencom Amendolom.


Zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač istakla je da je stav građana prema evropskom putu jasno iskazan na parlamentarnim izborima, a koji se ogleda kroz veliku podršku strankama evropske orijentacije. Ona ističe da su narodni poslanici spremni za veliki posao koji je pred novim sazivom parlamenta, pre svega u nastavku sprovođenja ekonomskih reformi, a zatim i u usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU. Kovač je istakla značaj otvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24 koje je Odbor za evropske integracije bez obzira na izbore, razmotrio u tehničkom mandatu. Ona ističe da je parlament intenzivno uključen u evropski proces, i da je inicirao i uključenje šire javnosti kroz saradnju sa civilnim sektorom i nevladinim organizacijama.

„Srbija je u ovom trenutku spremna da otvori još osam pregovaračkih poglavlja“, izjavila je Kovač. Osvrćući se na odluku Velike Britanije da napusti Evropsku uniju Kovač je izrazila nadu da proces proširenja neće biti doveden u pitanje i da će EU uspešno prevazići teškoće sa kojima se susrela.

Državni sekretar Amendola naglasio je da je Srbija uvek imala podršku Italije na njenom evropskom putu i da se čvrsto zalaže za ideju priključenja Zapadnog Balkana evropskoj zajednici. On smatra da je potrebna čvršća i jasnije definisana vizija evro integracija i konkretno projektno umrežavanje na nivou celog regiona. Amendola je istakao i da Italija snažno podržava sprovođenje, ne samo ekonomskih reformi u Srbiji, već i reformi zakonodavstva i administracije.

„Reforme su bitne i neophodne, jer samu zemlju čine snažnijom“, rekao je Amendola.

Članica Odbora za evropske integracije Gordana Čomić, istakla je da Demokratska stranka ostaje privržena svim poslovima evropskih integracija i da na tom putu vlada Republike Srbije ima njihovu punu podršku. Ona je izrazila želju za većim uticajem i ulogom Italije na Zapadnom Balkanu, ne samo u ostvarivanju projektnih ideja, već i u vrednosnom smislu jer, kako je navela, ni jedna zemlja Zapadnog Balkana nije imala problema sa Italijom.

Sastanku su prisustvovali i članovi Odbora Dušica Stojković i Žarko Mićin.



Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2