5. april 2023. Članovi Odbora za evropske integracije i delegacija Senata Republike Francuske

5. april 2023. Članovi Odbora za evropske integracije i delegacija Senata Republike Francuske

Sreda, 5. april 2023.

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali sa delegacijom Senata Republike Francuske

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali su danas sa delegacijom Senata Republike Francuske, koja boravi u dvodnevnoj poseti Republici Srbiji.


Predsednica Odbora Elvira Kovač istakla je, na početku razgovora sa francuskim kolegama, da je strateško opredeljenje naše zemlje i naš spoljno-politički cilj punopravno članstvo u EU i zahvalila Francuskoj na podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu.

Ona je ukazala da, bez obzira na primenu nove metodologije EU u procesu pristupanja, kada je Srbija u pitanju, nije došlo do pomaka i od kraja 2021. godine nije otvoren nijedan novi klaster, što je uticalo na zamor građana, stagnaciju i pad njihove podrške procesu evropskih integracija. Kovač je dodala da se stiče utisak da se sada druga pitanja nalaze u fokusu procesa evropskih integracija naše zemlje, te da se umesto pitanja vladavine prava i slobode medija, u fokusu nalaze nova geo-politička situacija izazvana sukobom u Ukrajini, normalizacija odnosa Beograda i Prištine, ali i uvođenje ideje Evropske političke zajednice, koju Srbija kao zemlja kandidat podržava, ali koja ne može da zameni punopravno članstvo u EU. Ona je detaljno pojasnila francuskim kolegama razloge zbog kojih Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, iako zbog toga trpi ozbiljne kritike evropskih partnera.

U razmeni mišljenja sa francuskim senatorima, u kojoj su učestvovali i članovi Odbora Zagorka Aleksić, Milan Radin, Natan Albahari, Ana Beloica Martić i Dubravka Filipovski, otvorena su pored navedenih i pitanja bilateralnih odnosa Srbije i Francuske, parlamentarne saradnje dveju država, problem izloženosti Srbije migratornim procesima, izostanak pozitivnih ocena zemalja članica EU nakon sprovedenih reformskih procesa u Srbiji, koji ostaju u senci drugih zbivanja, zatim pitanje preterano dugog procesa evropskih integracija Srbije i pitanje važnosti razumevanja pozicije i stavova Srbije od strane evropskih partnera, kako bi stekli jasniju i bolju sliku o njenom položaju.

Takođe, članovi Odbora su upoznali francuske senatore i sa delokrugom rada Odbora za evropske integracije, načinom na koji narodni poslanici približavaju građanima benefite od članstva Srbije u EU, sa saradnjom koju Odbor ostvaruje sa civilnim društvom, kao i sa reformiskim procesima koji se sprovode i koji su sprovedeni, posebno u pogledu promene Ustava i donošenja seta pravosudnih zakona, kojima je unapređena nezavisnost sudstva u Srbiji. Članovi Odbora izneli su i stavove svojih poslaničkih grupa kada je u pitanju uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, ali i stavove po pitanju usklađenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, kao i mišljenja o formiranju Evropske političke zajednice i stagnaciji procesa proširenja EU, kao i razlozima za jednu vrstu nepoverenja građana u proces proširenja.

Šef delegacije Senata Republike Francuske, senator Olivije Sigoloti (Olivier Cigolotti), istakao je da je ovakav vid susreta parlamentaraca važan za funkcionisanje evropske parlamentarne demokratije i izrazio razumevanje za poziciju Srbije i prošlost koja je navodi na razmišljanje kakvo ima, ali i ponovio da je za njegovu zemlju jako važno da svako ko želi da se priključi EU, treba u potpunosti da se usaglasi sa njenom spoljnom politikom. On je razvogore sa srpskim kolegama ocenio kao kvalitetnu razmenu ideja, otvorenosti i transparentnosti, što će doprineti boljem razumevanju pozicije Srbije u pogledu njenog pridruživanja EU.

U razgovoru su učestovali i senatori Elen Konve-Mure (Helene Conway-Mouret), Mišel Greom (Michelle Greaume) i Bernar Furnije (Bernard Fournier), koji su, između ostalog, i članovi Odbora za spoljne poslove, odbranu i oružane snage Senata Republike Francuske.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja