3. novembar 2022. Učesnici sastanka

3. novembar 2022. Učesnici sastanka

Četvrtak, 3. novembar 2022.

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji

Članovi Odbora za evropske integracije, na čelu sa predsednicom Elvirom Kovač razgovarali su danas u Domu Narodne skupštine sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji Nj.E Anke Konrad.


Kovač je na početku sastanka zahvalila ambasadorki na inicijativi za sastanak i predstavila prisutne članove Odbora, a Konrad je istakla da je Odbor za evropske integracije prvi odbor Narodne skupštine sa kojim je imala izrazitu želju da razgovara nakon svog skorašnjeg stupanja na funkciju ambasadora Nemačke u Srbiji.

Konrad je na početku razgovora istakla da Srbiju vidi u krugu zemalja članica Evropske unije i da je Nemačka spremna da pruži aktivnu podršku. Ambasadorka je iskoristila priliku da pita članove Odbora kako vide Godišnji izveštaj Evropske komisije za Srbiju za 2022. godinu, odnosno koje su po njima prioritetne tačke Izveštaja i koje su oblasti u kojima narodni poslanici mogu dati svoj doprinos.

Kovač je na interesovanje ambasadorke objasnila da je primaran posao Odbora utvrđivanje stepena usklađenosti predloga zakona sa tekovinama EU. Istakla je da pregovore sa Evropskom unijom vodi Vlada Republike Srbije i da Odbor ima kontrolnu ulogu. Naglasila je da je u prethodnom periodu došlo do određenog zastoja u radu ovog radnog tela zbog raspuštanja Skupštine, parlamentarnih izbora, te konstituisanja Narodne skupštine i Vlade Republike Srbije. Dodala je da je u međuvremenu u Skupštinu dospeo Izveštaj Komisije, koji će se sutra u prisustvu ministarke za evropske integracije Tanje Miščević i šefa Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanueleom Žiofreom raspravljati na sednici Odbora, a potom doneti i predloge zaključaka o kojima će se raspravljati i na plenumu Narodne skupštine.

Sagovornici su se složili da Izveštaj EK predstavlja mapu puta i oblasti kojim se treba posvetiti dodatna pažnja. Kovač je ukazala i na činjenicu da se građanima treba približiti višestruka korist ulaska u Evropsku uniju, s obzirom na trend opadanja podrške građana procesu integracija. Ambasadorka se saglasila sa iznetim stavom predsednice Odbora i dodala da bez obzira na pristup Evropskoj uniji, Srbija treba posvetiti posebnu pažnju demokratizaciji u oblastima poput vladine prava, slobode medija i nezavisnosti pravosuđa zarad benefita samih građana. Kovač je naglasila da je i u periodu dok je Vlada RS bila u tehničkom mandatu Ministarstvo pravde u dve radne grupe marljivo radilo na radnim verzijama seta zakona koji će nastaviti proceduru u cilju obezbeđivanja nezavisnosti pravosuđa u Srbiji. Ambasadorka je još jednom naglasila da Nemačka Srbiju vidi kao pokretača i lidera regiona u procesu.

Tokom sastanka prisutni članovi Odbora Milan Radin, Dunja Simonović Bratić, Natan Albahari i Ksenija Marković komentarisali su teme klimatskih promena, slobode medija, Berlinskog procesa i energetskih izazova u narednom periodu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja