3. mart 2020. Članovi Odbora za evropske integracije Narodne skupštine i delegacija Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske

3. mart 2020. Članovi Odbora za evropske integracije Narodne skupštine i delegacija Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske

Utorak, 3. mart 2020.

Članovi Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije i delegacija Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske održali zajednički sastanak

Delegacija Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske koja boravi u poseti Republici Srbiji razgovarala je i sa članovima Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije. U sastavu delegacije su Igor Crnadak, predsednik Odbora, Siniša Bundalo i Vanja Bajić, članovi Odbora.


Zamenica predsednika Odbora za evropske integracije Elvira Kovač na početku sastanka istakla je da je protekle nedelje, tačnije 28. februara, održano prvo zasedanje Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske. Tom prilikom su i predsednici različitih resornih odbora razgovarali sa kolegama iz Narodne skupštine Republike Srpske, što je bila potvrda dobrih odnosa dva parlamenta i veliki iskorak u smislu unapređenja saradnje.

„Polazeći od Protokola o saradnji Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske i Protokola o saradnji Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije i Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske, koji je potpisan 6. oktobra 2014. godine, danas se ukazala prilika za razmenu iskustava u oblasti usklađivanja zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije i korišćenja sredstava iz fondova Evropske unije“, podvukla je Kovač.

Crnadak, predsednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske, naveo je da se ova poseta nadovezala na prethodnu nedelju i da se takav tok događaja odlično odrazio na priliku za razmenu iskustava dva odbora. Ukazao je na važnost bliske saradnje sa dva odbora i na potrebu intenziviranja ove saradnje, te je pozvao kolege iz Republike Srbije u posetu Republici Srpskoj čim Narodna skupština bude konstituisana nakon predstojećih izbora.

Crnadak je istakao značaj dosadašnjeg iskustva koje Republika Srbija i Odbor za evropske integracije imaju u procesu evropskih integracija, a koje bi moglo biti od koristi u radu njihovog Odbora. Kao zajedničku temu, šef delegacije istakao je jačanje kontrolne uloge parlamenta i informisanja javnosti o ovom procesu, što bi doprinelo približavanju procesa građanima. Članovi delegacije iz Republike Srpske interesovali su se i za presek onoga šta je urađeno u ovom mandatu, kao i koji su sledeći koraci Odbora kada je u pitanju proces evropskih integracija.

Kovač je istakla da je strateški cilj Republike Srbije članstvo u Evropskoj uniji i navela da je najznačajnija uloga Odbora ocena usklađenosti nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije i kontrolna uloga u procesu pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji. Dodala je i to da Odbor ima brojne aktivnosti na nivou parlamentarne diplomatije i istakla redovne susrete sa parlamentarcima iz država članica EU i sa kolegama iz regiona. Istakla je značajnu ulogu Nacionalnog konventa o EU u procesu pregovora, kao foruma koji okuplja preko 700 nevladinih organizacija.

U daljem razgovoru predstavnika dva odbora istaknuto je da je i sama Evropska unija pretrpela velike promene u poslednje četiri godine, što se odražava i na Zapadni Balkan.

U razgovoru su učestvovali i narodni poslanici, članovi Odbora za evropske integracije, Dušica Stojković, Zvonimir Đokić, Dubravka Filipovski, Aleksandar Šešelj i Gordana Čomić, a članovi Odbora dali su svoju punu podršku Bosni i Hercegovini za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4