29. novembar 2021. Članice neformalne Zelene poslaničke grupe u poseti Državnom zboru

29. novembar 2021. Članice neformalne Zelene poslaničke grupe u poseti Državnom zboru

Četvrtak, 2. decembar 2021.

Članice Zelene poslaničke grupe u studijskoj poseti Sloveniji

Koordinatorke neformalne Zelene poslaničke grupe u Narodnoj skupštini borave u studijskoj poseti Sloveniji.


Dubravka Filipovski, Jasmina Karanac i Vesna Ivković su se na početku posete srele sa Predragom Bakovićem, predsednikom Grupe prijateljstva sa Srbijom u Državnom zboru Slovenije. U otvorenom razgovoru su razmenjeni stavovi i izraženo zadovoljstvo o odličnoj saradnji dve zemlje. Takođe je razgovarano o problemima u vezi sa životnom sredinom, gde je akcenat stavljen na prečišćivače otpadnih voda.

Nakon toga, održan je sastanak u Gradskoj upravi Ljubljane sa šeficom odeljenja za životnu sredinu Svetlanom Čermelj, koja je prezentovala gošćama šta sve grad Ljubljana radi na zaštiti vode, vazduha i zemljišta. Razgovaralo se o vodoizvorištima, zagađenju voda, kao i tretmanu otpadnih voda. Takođe, zanimljiv je bio podatak da je teritorija grada Ljubljane 46 odsto pod šumama.

Sledeći susret bio je sa poslanikom u Evropskom parlamentu Ferencom Bogovičem. On je prezentovao svoje ideje i zalaganja za „smart villages“ kao i „Fit for 55“. Takođe je zanimljiv bio razgovor o energetici i kako će se stvari u sledećim godinama razvijati.

Članice Zelene poslaničke grupe posetile su i RCERO (regionalni centar za upravljanje otpadom) u Ljubljani. Radi se o fabrici za selekciju otpada koja opslužuje 57 opština i gradova i oko 900.000 stanovnika Slovenije. Dnevno preko 300 kamiona dovozi mešoviti otpad u ovo postrojenje, gde se otpad razvrstava, zatim selektuje i na kraju odvaja po energetskoj vrednosti. Deo otpada se dalje koristi kao gorivo, mali deo se deponuje, dok se biološki otpad pretvara u kompost i na kraju prodaje kao dodatak za zemlju.

Drugog dana posete Sloveniji, koordinatorke Zelene poslaničke grupe sastale su se sa Odborom za infrastrukturu i životnu sredinu Državnog zbora Slovenije i posetile Bled.

Predsednik Odbora za infrastrukturu i životnu sredinu Bojan Podkrajšek je podsetio na odličnu saradnju država i izrazio zadovoljstvo zbog posete narodnih poslanica iz Skupštine Srbije. Istakao je punu podršku evropskim integracijama Srbije, napomenuvši da se Odbor pozitivno izjasnio za otvaranje poglavlja. Zatim je govorio o Zakonima koje su usvojili, COP 26, klimatskim promenama i očuvanju prirode. Istakao je da su u Sloveniji svi okrenuti zaštiti prirode i da ja najvažnije da sačuvaju šume, zemlju i vodu. Jasmina Karanac, Dubravka Filipovski i Vesna Ivković su se osvrnule na donete zakone u Narodnoj skupštini, koji se tiču klimatskih promena i energetske efikasnosti. Predstavile su rad i zalaganje Zelene poslaničke grupe i izrazile zadovoljstvo prilikom za razgovor i upoznavanje sa primerima dobre prakse iz Slovenije.

Delegacija je posetila Bled, koji je sedište Triglavskog nacionalnog parka, koji se prostire na teritoriji 18 opština. Centralna informaciona tačka se nalazi na Bledu i sagrađena je uz pomoć sredstava Evropske unije. Članice Zelene poslaničke grupe su imale susret sa gradonačelnikom Bleda Janezom Fajfarom. Ovaj radni sastanak je bio veoma koristan za sagledavanje problema velikih turističkih centara u kojima živi mali broj ljudi. Gradonačelnik Bleda je napomenuo i da jezero pripada državi, a obala lokalnoj samoupravi. To nekada predstavlja problem, jer se mora raditi na čišćenju jezera i njegovoj rekultivaciji, a da je država u tome troma, izjavio je on.

Studijska poseta organizovana je uz podršku Misije OEBS u Srbiji.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6