22. maj 2018. Članovi Odbora za evropske integracije u razgovoru sa članom Odbora za odnose sa EU nemačkog Bundestaga

22. maj 2018. Članovi Odbora za evropske integracije u razgovoru sa članom Odbora za odnose sa EU nemačkog Bundestaga

Utorak, 22. maj 2018.

Član Odbora za odnose sa EU nemačkog Bundestaga Manuel Sarazin u poseti Odboru za evropske integracije

Članovi Odbora za evropske integracije primili su danas Manuela Sarazina, člana Odbora za odnose sa EU nemačkog Bundestaga sa kojim su razgovarali o procesu pristupanja Srbije EU.


Predsednik Odbora Nenad Čanak istakao je da u srpskom parlamentu nema velikih razlika u pogledu puta Srbije ka EU, kako u poziciji, tako i u najvećem delu opozicije. On je dodao da Odbor posvećeno radi i daje svoj doprinos procesu evropskih integracija zemlje.

Zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač upoznala je nemačkog kolegu sa ulogom Narodne skupštine i Odbora u procesu utvrđivanja pregovaračkih pozicija po poglavljima, posebno naglasivši saradnju koju u tom procesu ostvaruju sa Nacionalnim konventom o EU. Ona je u razgovoru posebno istakla uticaj koji Odbor i civilni sektor imaju na promene u nacrtima pregovaračkih pozicija.

Na sastanku je bilo reči i o efektima nedavno održane konferencije u organizaciji Odbora za evropske integracije, koja je bila posvećena temi EU danas, odnosima Srbije i Ruske Federacije, a posebna pažnja je posvećena opadanju evro entuzijazma kod građana Srbije.

Predsednik Odbora Nenad Čanak istakao je da EU, koja se danas suočava sa brojnim izazovima, treba da uloži više napora i truda u propagiranje proevropske politike i time pruži zemljama koje pretenduju da postanu članice EU više entuzijazma za evropsku ideju. Čanak je poručio nemačkom kolegi da EU ne ostavlja dugo Srbiju pred svojim vratima, jer samo Srbija kao članica EU može biti ključ za rešavanje problema.

Članica Odbora i predsednica PGP sa Nemačkom Vesna Marković je istakla da su reforme koje sprovodimo u senci Briselskog sporazuma. Ona je izrazila bojazan da EU, kao garant njegovog sprovođenja, nema dovoljno snage da izvrši pritisak na Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština i ocenila da je implementacija Briselskog sporazuma podjednako izazov i za Srbiju i za EU. Marković je istakla da je najveća briga kako će EU izgledati nakon okončanja Bregzita i kako će se to odraziti na tok pregovaračkog procesa Srbije. Ona je iskoristila priliku da pozove nemačkog kolegu da njegova zemlja podrži otvaranje novih poglavlja u procesu pregovora Srbije o članstvu u EU.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6