Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Beograd

Ponedeljak, 31. oktobar 2011.

Šezdeset treća sednica Odbora za nauku i tehnološki razvoj

Odbor za nauku i tehnološki razvoj održao je 31. oktobra sednicu izvan sedišta Narodne skupštine, u Institutu za fiziku, u Zemunu. Na sednici je razmotrena Informcija o Institutu za fiziku i njegovom učešću u radu na projektima.


Sednici je prisustvovala pomoćnica ministra prosvete i nauke Nada Dragović, v.d. direktor Instituta za fiziku dr Aleksandar Belić, kao i rukovodioci projekata Instituta.

Dr Belić je, predstvaljajući aktivnosti Instituta za fiziku, istakao da je to vodeća naučno-istraživačka institucija u fizičkim naukama u Srbiji, u kojoj radi 183 istraživača, a početkom godine, je zaposleno 30 mladih istraživača. Institut je veoma uspešan i u međunarodnoj saradnji, istakao je dr Belić. Ono što predstavlja problem u radu Instituta, po rečima dr Belića jeste što se finansiranje sprovodi isključivo kroz projekte, što onemogućava stratešku komponentu dugoročnog planiranja projekata. Takođe, dr. Belić je istakao da je potrebna podrška države za finansiranje doktorskih studija mladih naučnika, kao i da je ostalo nerešno pitanje mogućnosti zaposlenja stranih državljana u Institutu, na određeno vreme.

Pomoćnica ministra prosvete i nauke je ocenila kao dobru praksu održavanje sednica Odbora izvan sedišta Narodne skupštine, na kojima članovi Odbora, predstavnici Ministarstva i predstavnici Instituta imaju mogućnost da razmenjuju informacije i mišljenja o radu naučno-istraživačkih ustanova.

Članovi Odbora su, u nastavku sednice, razgovarali sa predstavnicima Instituta i Ministarstva o potrebi većih izdvajanja iz državnog budžeta za oblast nauke, jer bez razvoja nauke nema razvoja privrede, kao i o potrebi primene naučnih i tehnoloških dostignuća u privredi. Razgovaralo se i ostvaranju uslova za povratak naučnika iz dijaspore u Srbiju.

Nakon razmene mišljenja, članovi Odbora obišli su Laboratorju za fotoniku, Laboratoriju za fotometriju i elipsometriju, Laboratoriju nacionalnog centra izvrsnosti, Laboratoriju za nanoskopiju, Laboratoriju za primenu računara u nauci i Laboratoriju za magnetna i magnetno-optička merenja.

Sednici je predsedavao predsednika Odbora, Srboljub Živanović.

Beograd: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Ponedeljak, 12. februar 2018. 21. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Svrljig Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 28. septembar 2017. 16. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Bosilegrad Ima fotografija Ima video snimaka
Sreda, 12. jul 2017. 12. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Crna Trava Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 26. april 2012. Sedamdeset peta sednica Odbora za nauku i tehnološki razvoj Beograd Ima fotografija
Petak, 4. novembar 2011. Šezdeset četvrta sednica Odbora za nauku i tehnološki razvoj Bački Petrovac Ima fotografija
Ponedeljak, 30. maj 2011. Četrdeset deveta sednica Odbora za nauku i tehnološki razvoj Beograd

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.