Sreda, 28. mart 2018.

Četvrti sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

Članovi Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije su, na sastanku održanom 28. marta, imali priliku sa se upoznaju sa projektom prvog zelenog solitera u Srbiji.


Projekat su predstavili predstavnici firme „Stattwerk“ d.o.o. Miraš Mirašević, direktor, Sara Petrović, arhitekta i Milica Đorđević, pravnik kompanije. Sama kompanija se inače bavi rekonstrukcijom napuštenih objekata u duhu zelene i energetski efikasne arhitekture, a projekat rekonstrukcije stare zgrade Beobanke u Beogradu na Zelenom vencu, predstavlja prvi zeleni energetski efikasni soliter na Balkanu.

Ovaj projekat pored estetskog kvaliteta, doprineće i vizuelnom identitetu Beograda, a zelena fasada sa sobom nosi benefit u smislu regulacije mikroklimatskih uslova u okolini, prečišćavanju vazduha, smanjenju nivoa buke i smanjenju količine zagađujućih čestica u vazduhu, istakla ja arhitekta Sara Petrović. Ona je dodala da će pored vertikalnih bašti i zelenih krovova ova zgrada biti i energetski efikasna, što će se postići primenom različitih tehnologija i korišćenjem obnovljivih izvora energije. Takođe, zgrada će biti prvi balkanski eko centar, odnosno, poslovni prostor za kompanije iz oblasti energetske efikasnosti i održivog razvoja, kao i obrazovni info centar za sve građane. Benefiti koje ovakav projekat donosi su pokretanje eko industrije u Srbiji, obezbeđivanje parking prostora za vozila, ali i električna vozila i bicikle, zatim podizanje ekološke svesti kod građana, kao i bogaćenje turističke ponude Beograda, zaključila je Petrović.

U razgovoru sa narodnim poslanicima, koji su pozdravili projekat i uopšte ideju prvog zelenog solitera u Beogradu, predstavnici kompanije „Stattwerk“ d.o.o. razgovarali su o opstanku zelenih površina u dužem vremenskom periodu, njihovom održavanju i finansiranju nakon izgradnje, uštedama električne energije u zimskim i letnjim mesecima, tehnologijama kojima će se sprečiti erozija betona usled izgradnje zelene fasade, mogućnostima da se ovakav projekat realizuje i na stambenim zgradama u Srbiji, uticaju na svest građana o važnosti obnovljivih izvora energije, kulturi stanovanja i drugo.

Autor projekta, arhitekta Miraš Mirašević upoznao je narodne poslanike i sa tim da će na zelenim površinama zgrade biti zastupljeno oko 10 vrsta biljaka koje mogu da izdrže uslove zagađenja, hladnoće, toplote i udare vetra, od kojih će 70 odsto činiti zimske, a 30 odsto letnje biljke. Takođe, informisao je narodne poslanike da će po završetku zgrade uštede u energiji biti značajne, imajući u vidu da se sa zelenom fasadom temperatura spolja smanjuje pet do 17 stepeni celzijusa, a unutra osam do 11 stepeni celzijusa, kao i da će kao izvore energije za ovaj soliter kompanija koristiti najmodernije izvore grejanja i hlađenja. On je naveo i da će se u rekonstrukciji koristiti samo ekološki i reciklirani materijali.

Sastanku je predsedavala predsednica Parlamentarnog foruma dr Aleksandra Tomić, a prisustvovali su i osnivači Parlamentarnog foruma Maja Mačužić, Snežana B. Petrović, Snežana R. Petrović, Marijan Rističević i dr Branislav Blažić, sada državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, kao i narodni poslanici koji su izrazili želju da se priključe radu Parlamentarnog foruma Slaviša Bulatović, Zvonimir Đokić, Gordana Čomić, prof. dr Ljubinko Rakonjac, Snežana Paunović, Vera Paunović, dr Danijela Bukvić, Nataša Mihailović Vacić i Nada Lazić.


Video (1)

Sreda, 28. mart 2018. | Četvrti sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije 28.03.2018Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
subota, 13. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja