23. mart 2021. Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

23. mart 2021. Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

Utorak, 23. mart 2021.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sazvao je Četvrtu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini za utorak, 23. mart 2021. godine, sa početkom u 10.00 časova.


Pre utvrđivanja dnevnog reda, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici prof. dr Misala Pramenković, Nadije Bećiri, Sanja Jefić Branković, Daniel Đivanović, Snežana Paunović i Nebojša Bakarec zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština usvojila je sledeći dnevni red:

  1. Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu (Projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji je podnela Vlada;
  2. Predlog zakona o potvrđivanju Odluke 1/2019 ESAA Zajedničkog komiteta od 31. jula 2019. godine kojom se zamenjuje Aneks I Multilateralnog sporazuma između Evropske zajednice i njenih država članica, Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Republike Island, Republike Crne Gore, Kraljevine Norveške, Rumunije, Republike Srbije i Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu (u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 od 10. juna 1999) o uspostavljanju Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja, koji je podnela Vlada;
  3. Predlog odluke o izboru zamenika Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti - za zaštitu podataka o ličnosti, koji je podneo Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i
  4. Predlog odluke o izboru sudije koji se prvi put bira na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva.
Narodna skupština prihvatila je predlog narodnog poslanika dr Aleksandra Martinovića da se obavi zajednički jedinstveni pretres o tačkama od 3. i 4. dnevnog reda sednice.

Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu (Projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj obrazložila je predstavnica predlagača ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

U nastavku sednice, narodni poslanici vodili su jedinstveni pretres tačke 1. dnevnog reda sednice.

Do kraja dana, Narodna skupština obavila je jedinstveni pretres o Predlogu zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu (Projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Drugog dana rada, 24. marta, pre prelaska na rad po dnevnom redu, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić pozvao je narodne poslanike da minutom ćutanja odaju počast svim žrtvama agresije NATO pakta na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, koje je počelo na današnji dan 1999. godine.

Narodna skupština započela je i do kraja dana zaključila raspravu o tački 2. dnevnog reda - Predlogu zakona o potvrđivanju Odluke 1/2019 ESAA Zajedničkog komiteta od 31. jula 2019. godine kojom se zamenjuje Aneks I Multilateralnog sporazuma između Evropske zajednice i njenih država članica, Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Republike Island, Republike Crne Gore, Kraljevine Norveške, Rumunije, Republike Srbije i Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu (u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 od 10. juna 1999) o uspostavljanju Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja, koji je podnela Vlada.

Predloženi zakon narodnim poslanicima obrazložio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Trećeg dana rada, 25. marta 2021. godine, pre prelaska na rad, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Milija Miletić, Jasmina Karanac, Đorđe Milićević i Aleksandar Marković zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku rada, Narodna skupština je započela zajednički i jedinstveni pretres o Predlogu odluke o izboru zamenika Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti - za zaštitu podataka o ličnosti i Predlogu odluke o izboru sudije koji se prvi put bira na sudijsku funkciju.

Tačku 3. dnevnog reda sednice obrazložio je predstavnik predlagača, Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, dok je tačka 4. dnevnog reda sednice obrazlagana od strane Ivana Jovanovića, izbornog člana Visokog saveta sudstva.

Do kraja dana, Narodna skupština vodila je i završila zajednički i jedinstveni pretres o tačkama 3. i 4. dnevnog reda sednice.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o svim tačkama dnevnog reda, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić odredio je četvrtak, 25. mart 2021. godine, sa početkom u 19.06 časova, kao Dan za glasanje o tačkama dnevnog reda Četvrte sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, Narodna skupština usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu (Projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji je podnela Vlada i Predlog zakona o potvrđivanju Odluke 1/2019 ESAA Zajedničkog komiteta od 31. jula 2019. godine kojom se zamenjuje Aneks I Multilateralnog sporazuma između Evropske zajednice i njenih država članica, Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Republike Island, Republike Crne Gore, Kraljevine Norveške, Rumunije, Republike Srbije i Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu (u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 od 10. juna 1999) o uspostavljanju Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja, koji je podnela Vlada.

Većinom glasova narodnih poslanika usvojen je Predlog odluke o izboru zamenika Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti - za zaštitu podataka o ličnosti, koji je podneo Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a na čiju funkciju je izabrana Sanja Unković.

Narodna skupština je većinom glasova usvojila i Predlog odluke o izboru sudije koji se prvi put bira na sudijsku funkciju.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i glasanje o svim tačkama dnevnog reda, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić zaključio je Četvrtu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini.


Video (11)

Utorak, 23. mart 2021. | Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 23.03.2021.(I)

Utorak, 23. mart 2021. | Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 23.03.2021.(II)

Utorak, 23. mart 2021. | Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 23.03.2021.(III)

Utorak, 23. mart 2021. | Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 23.03.2021.(IV)

Sreda, 24. mart 2021. | nastavak Četvrte sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 24.03.2021.(I)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 6