Petak, 18. decembar 2020.

Četvrta sednica Odbora za evropske integracije

Na sednici, održanoj 18. decembra 2020. godine, članovima Odbora za evropske integracije predstavljen je Izveštaj Evropske komisije o Republici Srbiji za 2020. godinu, koji je obrazložio šef delegacije Evropske unije Nj.E. Sem Fabrici.


Pre prelaska na dnevni red sednice, Odboru se obratio predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić koji je istakao da se nikada do sada nije desilo da se u plenumu Narodne skupštine Republike Srbije raspravlja o Izveštaju EK o napretku Srbije.

Dačić je u svom uvodom obraćanju, izrazio zadovoljstvo što je postignut dogovor na državnom nivou, u razgovoru sa predsednikom Srbije, predsednicom Vlade i ministrima nadležnim iz ove oblasti, da javne rasprave budu praksa u narednom periodu, a da će predlagači odgovarajućih zaključaka biti Odbor za evropske integracije, tačnije, narodni poslanici koji su članovi pomenutog odbora. Tom prilikom najavio je i posebnu sednicu Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o Izveštaju Evropske komisije.

U nastavku sednice, predsednica Odbora pozvala je šefa delegacije Evropske unije da članovima Odbora predstavi godišnji Izveštaj Evropski komisije.

Sem Fabrici je na početku obraćanja istakao da Evropska unija podržava napore Srbije da istraje na svom evropskom putu i da evropske integracije imaju široku podršku među građanima Srbije.

Fabrici je predstavio dosadašnja dostignuća Republike Srbije u pregovorima za pristupanje EU, kao i preporuke koje su date od strane Unije za poglavlja 23. i 24, te za političke, ekonomske i pravosudne kriterijume.

U delu Izveštaja koji obrađuje političke kriterijume, napravljen je osvrt na izbore koji su održani u junu 2020. godine i formiranje Narodne skupštine. Navodi se da su preduzeti određeni koraci u cilju rešavanja nedostataka u radu Skupštine smanjenjem broja hitnih postupaka i ranije prakse opstrukcije rada parlamenta.

U oblasti pravosudnog sistema, prepoznato je da Srbija ulaže napore kako bi smanjila broj zaostalih predmeta i uskladila sudsku praksu. U borbi protiv korupcije preduzeti su operativni koraci za jačanje mandata i obezbeđivanje nezavisnosti Agencije za borbu protiv korupcije, kao i jačanje njenih kapaciteta za sprovođenje Zakona o sprečavanju korupcije i nadležnostima državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Zakonodavni i institucionalni okvir za zaštitu osnovnih prava je u velikoj meri uspostavljen. Srbija je usvojila novu medijsku strategiju, koja je izrađena na transparentan i inkluzivan način i koja identifikuje glavne izazove u pogledu slobode medija u Srbiji.

Fabrici je istakao da pandemija bolesti COVID-19, nije zaobišla ni Zapadni Balkan, i da krajnji obim posledica, koje će ostaviti u pogledu gubitka ljudskih života i štete nanete privredi, još nisu konačne ali da rane procene predviđaju pad između četiri i šest odsto domaćeg bruto proizvoda u regionu, dok je u Srbiji, za sada on smanjen samo za jedan odsto. Šef delegacije je naveo da EU iako pogođena pandemijom nije štedela na tome da pruži neophodnu i bezrezervnu podršku Zapadnom Balkanu, u finansijskom smislu za rešavanje neposredne zdravstvene krize i iz nje proisteklih humanitarnih potreba.

Nakon diskusije, koja je usledila, Odbor je usvojio predlog da narodni poslanici podnesu Predlog zaključka povodom predstavljanja Izveštaja Evropske komisije o Republici Srbiji za 2020. godinu.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora: Vesna Marković, Milan Radin, Ana Miljanić, Predrag Rajić, Ilija Matejić, Viktor Jevtović, Dubravka Filipovski, Milan Urošević, Dušica Stojković, Stanislava Janošević, Dijana Radović, Zagorka Aleksić, Samira Ćosović i Enis Imamović, kao i narodni poslanik Šaip Kamberi.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Petak, 18. decembar 2020. | Četvrta sednica Odbora za evropske integracije 18.12.2020.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
nedelja, 5. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja