Subota, 24. novembar 2007. - Ponedeljak, 3. decembar 2007.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2007.godini

Narodna skupština je za Četvrtu sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2007. godini, koju je predsenik Narodne skupštine Oliver Dulić, sazvao za 24. novembar, a koja je počela po završetku Treće sednice Drugog redovnog zasednja Narodne skupštine Republike Srbije u 2007. godini, usvojila sledeći dnevni red: 1. Predlog zakona o predsedniku Republike i2. Predlog zakona o izborima za predsednika Republike.Narodna skupština je za Četvrtu sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2007. godini, koju je predsenik Narodne skupštine Oliver Dulić, sazvao za 24. novembar, a koja je počela po završetku Treće sednice Drugog redovnog zasednja Narodne skupštine Republike Srbije u 2007. godini, usvojila sledeći dnevni red:

1. Predlog zakona o predsedniku Republike i

2. Predlog zakona o izborima za predsednika Republike.

Drugog dana rada, 26. novembra, Narodna skupština vodila je zajednički načelni pretres o predlozima zakona o predsedniku Republike i o izborima za predsednika Republike.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković obrazložio je Vladine predloge zakona o predsedniku i o izborima za predsednika Republike, kojima se ta rešenja usklađuju sa Ustavom Srbije, a njihovim usvajanjem ispunjavaju obaveze iz Ustavnog zakona.

Marković je naveo da se zakonom o predsedniku Republike uređuje njegov položaj, svojstva mandata, uslovi za vršenje funkcije, nadležnosti i izborna pravila. Objasnio je da je predviđeno da mandat traje pet godina, da predsednik ne može biti biran više od dva puta na tu funkciju, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandat. U slučaju sprečenosti, predsednika Republike zamenjuje predsednik Narodne skupštine, najduže tri meseca, dodao je ministar Marković i u nastavku izlaganja obrazložio i druga predložena rešenja.

Do kraja radnog dana, narodni poslanici su obavili zajednički načelni pretres o predlozima zakona o predsedniku Republike i o izboru predsednika Republike.

Trećeg dana rada, 28. novembra, Narodna skupština je započela pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o predsedniku Republike.


Četvrtog dana rada, 29. novembra, Narodna skupština nastavila je pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o predsedniku Republike.

Petog dana dana rada, 30. novembra, Narodna skupština je završila pretres u pojedinostima o predlozima zakona o predsedniku Republike i o izborima za predsednika Republike.

Pošto je Narodna skupština obavila pretres o svim tačkama dnevnog reda, predsednik Narodne skupštine Oliver Dulić je kao Dan za glasanje odredio ponedeljak, 3. decembar, sa početkom u 10 časova.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 3. decembra, Narodna skupština je usvojila u celini Predlog zakona o predsedniku Republike i Predlog zakona o izborima za predsednika Republike.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o svim tačkama dnevnog reda i odlučivanje o njima, predsednik Narodne skupštine Oliver Dulić je zaključio Četvru sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2007. godini.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2