Ponedeljak, 3. mart 2008.

Četrnaesta sednica Odbora za inostrane poslove

Članovi Odbora za inostrane poslove obavili su, na sednici 3. marta, razgovor sa novoimenovanim ambasadorima Republike Srbije u Crnoj Gori i Mađarskoj, Zoranom Lutovcem i Dejanom Šahovićem, pre njihovog odlaska na diplomatsku dužnost.Članovi Odbora za inostrane poslove obavili su, na sednici 3. marta, razgovor sa novoimenovanim ambasadorima Republike Srbije u Crnoj Gori i Mađarskoj, Zoranom Lutovcem i Dejanom Šahovićem, pre njihovog odlaska na diplomatsku dužnost. Sednici je predsedavao dr Dragoljub Mićunović.

Govoreći o prioritetima u svom budućem radu, ambasador Lutovac je istakao da će njegov najvažniji posao biti predstavljanje Srbije i zaštita njenih interesa u Crnoj Gori, kao i stabilizacija i unapređenje ukupnih odnosa dve zemlje. On je rekao da su bilateralni odnosi sa Crnom Gorom na mnogo nižem nivou od očekivanog, imajući u vidu tradiciju i međusobne političke, ekonomske i rodbinske veze.U najbližoj budućnosti, pak, kvalitet odnosa između dve zemlje biće određeni odnosom Crne Gore prema pitanju Kosova i Metohije, naglasio je ambasador.

Zoran Lutovac je istakao da je bitno da se odnosi između Srbije i Crne Gore najpre stabilizuju, a zatim unaprede na svim nivoima i podsetio da će posebno osetljivi biti odnosi koje će Srbija imati sa opozicijom u Crnoj Gori, s obzirom na to da su se opozicione stranke zalagale za očuvanje državne zajednice. Među najvažnija otvorena pitanja, Lutovac je uvrstio pitanje dvojnog državljanstva i podsetio da do oktobra ove godine dve države treba da potpišu bilateralni sporazum kojim će se regulisati to pitanje.

Novoimenovani ambasador Srbije u Mađarskoj Dejan Šahović ocenio je da su odnosi Srbije sa zemljama koje priznaju ili će priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije na “vrlo teškom ispitu, što posebno važi za odnose sa susedima i za regionalnu saradnju.” Istovremeno, on je izrazio očekivanje da će u predstojećem periodu naši odnosi sa susednim zemljama i naše učešće u regionalnoj saradnji izdržati ovaj težak test.

Ambasador Šahović je istakao da je Mađarska, od svih suseda, najviše odmakla u evropskim i evroatlantskim integracijama, kao i da je Budimpešta pokazala želju da pomogne Srbiji na njenom putu integracije u EU. Takođe je rekao da sa Mađarskom imamo dobre odnose, kao i da brojna mađarska nacionalna manjina u Srbiji treba da predstavlja specifičnost koja omogućava intenzivniju saradnju.

Šahović je istakao da odnosi između dve države imaju uzlazni trend i da između Beograda i Budimpešte nema otvorenih pitanja, ali i da Srbija treba sa mnogo više inicijative da pristupi toj saradnji, navodeći da je Mađarska naš sused i partner od strateškog značaja.

U nastavku sednice, članovi Odbora podržali su predloge zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i države Izrael o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i zvaničnih pasoša, kao i Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Bugarske o uzajamnim putovanjima državljana, koje je podnela Vlada. Osim toga, podržani su i predlozi zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Bugarske o otvaranju graničnog prelaza Petačinci (Republika Srbija) – Bankja (Republika Bugarska), Sporazuma između Republike Srbije i Vlade Republike Bugarske o otvaranju graničnog prelaza Novo Korito (Republika Srbija) - Salaš (Republika Bugarska), Konvencije između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije o obnavljanju, obeležavanju i održavanju granične linije, graničnih oznaka na zajedničkoj državnoj granici, kao i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije od 12.avgusta 1949. o usvajanju dodatnog znaka raspoznavanja (Protokol III).

Na ovoj sednici, takođe, prihvaćene su inicijative za učešće članova Stalne delegacije Narodne skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope na sastancima tri komiteta PS SE i to Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava u Parizu od 5. do 7. marta, Komiteta za migracije, izbeglice i stanovništvo u Briselu od 6. do 8. marta i Političkog komiteta koji će zasedati u Parizu od 11. do 14. marta. Delegacija Narodne skupštine Srbije učestvovaće i na zasedanju Skupštine Inetrparlamentarne unije u Kejptaunu, od 13. do 18. aprila.

Pored toga, usvojeno je i više izveštaja o realizovanim posetama i kontaktima skupštinskih delegacija i narodnih poslanika.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5