Utorak, 7. februar 2012.

Četrdeset treća sednica Odbora za Kosovo i Metohiju

Na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju, koja je održana 7. februara, razmatran je Izveštaj o aktivnostima Vlade Republike Srbije na stabilizovanju situacije na Kosovu i Metohiji u periodu od 1. novembra 2011. godine do 31. januara 2012. godine.


Predstavljajući Izveštaj, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da je u proteklom periodu Vlada uspela da ublaži tenzije i značajno doprinese održanju mira, kao uslovu opstanka građana Srbije na Kosovu i Metohiji, navodeći da je posebna pažnja posvećena položaju Srba južno od Ibra.

Vlada traga za mirnim rešenjem svih problema na Kosovu i Metohiji i u narednom periodu nastaviće dijalog sa privremenim institucijama u Prištini, kako bi se stvorili bolji uslovi za život svih građana u Pokrajini.

Ministar Bogdanović je rekao da je za uspešno rešavanje teške situacije u Pokrajini veoma važna saradnja sa međunarodnom zajednicom i da je, zahvaljujući tim kontaktima, sprečena samovolja Prištine i dalje pogoršanje situacije na severu Kosova. Ponovio je stav Vlade da referendum u nekoliko opština na severu Kosova šteti državnim interesima Srbije i slabi njenu pregovaračku poziciju.

Članovi Odbora kritikovali su Izveštaj Vlade o situaciji na Kosovu i Metohiji, navodeći da ne odražava realnu sliku. Oni su podržali održavanje referenduma u četiri opštine na severu Kosova, navodeći da će se posle referenduma videti da li su Srbi sa severa Kosova protiv kosovskih institucija i svega što je Vlada dogovorila sa Prišinom.
N
akon rasprave, u kojoj je iznet veći broj primedaba na rad Vlade, Odbor je većinom glasova odlučio da ne prihvati Izveštaj o aktivnostima Vlade Republike Srbije na stabilizovanju situacije na Kosovu i Metohiji.

Sednici je predsedavao Ljubomir Kragović, predsednik Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31