Utorak, 27. decembar 2011.

Četrdeset prva sednica Odbora za Kosovo i Metohiju

Odbor za Kosovo i Metohiju je na sednici održanoj 27. decembra razmatrao Uredbu o kontroli prelaska administrativne linije prema Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, koju je donela Vlada.


Sednici su prisustvovali ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef Pregovaračkog tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović, sa saradnicima. U radu Odbora učestvovali su i predsednici četiri srpske opštine sa severa Kosova, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga i predstavnik Skupštine zajednica opština KiM.

Obraćajući se članovima Odbora, Borislav Stefanović je istakao da iza postignutih dogovora stoji celokupna Vlada Srbije i ocenio da postizanjem sporazuma o prelasku administrativne linije ni na koji način nisu ugroženi Ustav i zakoni Srbije. Posebno je naglasio da nijednim dogovorom u dijalogu sa Prištinom nije priznata nezavisnost Kosova. Stefanović je ponovio da je dijalog sa Prištinom jedini način za rešenje problema na Kosovu i da su njegov cilj zaštita Srba i zaštita državnih interesa.

U višečasovnoj raspravi izneta su različita mišljenja i suprotni stavovi o postignutim sporazumima u dijalogu Beograda i Prištine. Članovi Odbora iz opozicionih stranaka i predstavnici Srba sa severa Kosova izneli su ocenu da je uredba o prelazima protivustavna, antidržavna i neprihvatljiva za građane pokrajine i da se ovom uredbom priznaje nezavisno Kosovo, dok su drugi članovi Odbora ocenili da nijednim postignutim sporazumom u Briselu nije prekršen Ustav. Takođe je ponovo zatraženo sazivanje sednice Narodne skupštine, jer je to, kako je rečeno, pravo mesto za raspravu o Kosovu i jedino mesto gde predstavnici Vlade mogu da dobiju podršku ili da im ona bude uskraćena.

Učestvujući u raspravi, predsednici opština sa severa Kosova podržali su referendum na kome bi se Srbi izjasnili da li prihvataju integraciju u kosovske institucije.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je ocenio da je najavljeni referendum nepotreban i da neće rešiti probleme. Poručio da umesto referenduma, kojim se još više komplikuje i ovako teška situacija na KiM, Srbi sa Kosova pažnju treba da usmere na očuvanje institucija države Srbije, a time i opstanak srpskog naroda.

Sednica Odbora završena je bez glasanja o zaključcima koji su predloženi u vezi sa Izveštajem o dosadašnjem toku dijaloga sa privremenim institucijama samouprave u Prištini i postignutim dogovorima u oblastima univerzitetskih diploma i integrisane kontrole administrativne linije, jer nije bilo kvoruma.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Ljubomir Kragović.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
subota, 2. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja