Petak, 2. decembar 2022.

Šesta sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Na sednici od 2. decembra 2022. godine, Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu razmotrio je Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu, Razdeo 24 - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji je obrazložila predstavnik predlagača Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.


Ona je istakla, obrazlažući Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu u delu namenjenom poljoprivredi, šumarstvu i vodoprivredi, da isti sa svim izvorima finansiranja iznosi 79,7 milijardi dinara i da je u odnosu na 2022. godinu veći za oko 17,7 milijardi dinara. Najveći deo sredstava namenjen je za unapređenje proizvodnje, a samo za direktna plaćanja opredeljeno je 46,9 milijardi dinara. Za subvencije u poljoprivredi namenjeno je 68,7 milijardi dinara, što je 87 odsto budžeta ili 35 odsto ukupnih suzbvencija u Republici Srbiji, a za subvencije u agraru planirano je preko 64,4 milijardi dinara. Ministarka Tanasković je navela i da su značajna sredstva opredeljena za mere ruralnog razvoja, a nastaviće se i sa isplatama kroz IPARD porogram, kao i sa investiranjem kroz projekat koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom. Takođe, sredstva u budžetu su opredeljena i za nastavak redovnih aktivnosti poput uređenja vodotokova, izgradnje sistema za navodnjavanje i drugo, a posebna pažnja biće usmerena na uvođenje sistema eAgrar.

Nakon duže rasprave, članovi Odbora su većinom glasova odlučili da predlože Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava da prihvati Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu, Razdeo 24 - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U nastavku sednice Odbor je razmotrio i većinom glasova prihvatio Informaciju o radu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za period jul-septembar 2022. godinu.

Tokom sednice, a odgovarajući na pitanja članova Odbora, direktorka Direkcije za robne rezerve Zorica Anđelković izvestila je Odbor o aktivnostima ovog organa u porethodnom periodu, ali i o nabavkama, posebno poljoproivredno-prehrambenih proizvoda.

Na kraju sednice Odbor je doneo Odluku o izmeni Odluke o obrazovanju Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim-najnerazvijenijim područjima Republike Srbije-područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, kojom se menja sastav Pododbora, tako što umesto člana Dragana Jovanovića, član Pododbora postaje Dejan Ignjatović. Takođe, izmenjena je tačka 4. Odluke, te će Pododbor moći da održava sednice van sedišta Narodne skupštine, a tačka 5. prvobitne Odluke se briše.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Marijan Rističević, a sednici su prisustvovali sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Dragan Jovanović, Milica Obradović, Momir Stojilković, Zoran Sandić, dr Nenad Mitrović, Žombor Ujvari, Momčilo Vuksanović, Dejan Ignjatović, Dejan Bulatović, Milovan Jakovljević, Miroslav Aleksić, Veroljub Matić, Dejan Matić, Dijana Radović i Milija Miletić. Sedinici je prisustvovala i narodna poslanica dr Jelena Kalajdžić, koja nije član Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Petak, 2. decembar 2022. | Šesta sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu 02.12.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2