Četvrtak, 9. decembar 2010.

Šesnaesta sednica Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije

Odbor za odnose sa Srbima izvan Srbije održao je 9. decembra 2010. godine Šesnaestu sednicu. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Branimir Đokić, a sednici su prisustvovali državni sekretar Ministarstva za dijasporu Miodrag Jakšić i pomoćnik ministra Vukman Krivokuća sa saradnicima.Odbor za odnose sa Srbima izvan Srbije održao je 9. decembra 2010. godine Šesnaestu sednicu. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Branimir Đokić, a sednici su prisustvovali državni sekretar Ministarstva za dijasporu Miodrag Jakšić i pomoćnik ministra Vukman Krivokuća sa saradnicima.

Članovi Odbora razmatrali su Izveštaj o radu Ministarstva za dijasporu za period januar-decembar 2010. godine. Državni sekretar Miodrag Jakšić je zajedno sa pomoćnikom ministra Vukmanom Krivokućom predstavio Izveštaj. Jakšić je informisao članove Odbora o aktivnostima Ministarstva za dijasporu u oblasti zakonodavstva, unapređenja informisanja dijaspore, unapređenja ekonomske saradnje sa dijasporom i saradnje sa dijasporom u oblasti prosvete, kulture, nauke i sporta. Nakon usvajanja Zakona o dijaspori i Srbima u regionu, Ministarstvo za dijasporu pristupilo je izradi tri podzakonska akta, a ovim Zakonom su utvrđeni i institucionalni okviri: Skupština dijaspore i Srba u regionu, Saveti Skupštine i Srba u regionu, Savet za Srbe u regionu, Savet za dijasporu i Budžetski fond za dijasporu i Srbe u regionu, naveo je Jakšić. On je istakao da je saradnja sa Javnim servisom RTV Srbije dovela do potpisivanje Protokola o saradnji na zajedničkom projektu emitovanja satelitskog programa nacionalne televizije u Evropi, SAD, Kanadi i Australiji, kojim je od 1. januara 2010. godine započeto emitovanje satelitskog signala. Pomoćnik ministra Krivokuća je istakao da je tokom tekuće godine Ministrastvo za dijasporu intenzivno radilo i na unapređenju učenja srpskog jezika u dijaspori. Takođe, sprovedeno je više konkursa, od kojih je Krivokuća posebno istakao konkurs za dečje literalne i likovne radove pod nazivom ''Srbija – moja otadžbina''. Po završetku konkursa, objavljena je publikacija sa nagrađenim radovima.

Ministarstvo za dijasporu iniciralo je akciju da naša dijaspora pomogne stanovnicima Kraljeva u saniranju posledica nedavnog zemljotresa. Zaključno sa 1. decembrom 2010. godine uplaćeno je oko 120.000 evra, a predviđeni su i donatorski supovi u cilju prikupljanja sredstava, istakao je Krivokuća.

Članovi Odbora informisani su i o radu pododbora Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije, kao i o saradnji sa odgovarajućim sektorima Ministarstva za dijasporu.

U nastavku sednice, predsedavajući Radne grupe za izradu Predloga zakona o Matici iseljenika Srbije Janko Veselinović obavestio je prisutne o dosadšnjem radu Radne grupe.

Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
ponedeljak, 5. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja