Utorak, 30. decembar 2008.

Šesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2008. godini

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić-Dejanović sazvala je, na zahtev Vlade Republike Srbije, Šesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2008. godini za utorak, 30. decembar, sa početkom u 12 časova.Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić-Dejanović sazvala je, na zahtev Vlade Republike Srbije, Šesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2008. godini za utorak, 30. decembar, sa početkom u 12 časova.

U Zahtevu za održavanje ove sednice utvrđen je sledeći dnevni red:

1. Predlog zakona o izmeni Zakonika o krivičnom postupku

U ime predlagača, narodnim poslanicima se obratila ministarka pravde Snežana Malović. U kraćem obrazlaganju Predloga zakona ministarka Malović je istakla da se ovim Predlogom zakona odlaže primena Zakonika o krivičnom postupku iz 2006. godine do 31. decembra 2010. godine. Zakonikom je predviđeno uvođenje tužilačke istrage i s obzirom da je za njegovo sprovođenje potrebno stvoriti materijalne i tehničke uslove, predlaže se da se njegova primena odloži. Ona je dodala i da su u tekst ovog Predloga zakona uvršteni amandmani podneti na prethodnu verziju Predloga zakona, koju je Vlada Republike Srbije povukla iz procedure.

U toku rada, narodni poslanici su pored načelne rasprave o Predlogu zakona, postavljali pitanja i tražili obaveštenja.

Po završetku načelnog pretresa, s obzirom da na Predlog zakona nije bilo podnetih amandmana, predsednica Narodne skupštine zakazala je kao Dan za glasanje o Predlogu zakona o izmeni Zakonika o krivičnom postupku, 30. decembar, sa početkom u 15,20 časova.

Narodna skupština je većinom od 132 glasa usvojila Predlog zakona o izmeni Zakonika o krivičnom postupku.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje jedine tačke dnevnog reda ove sednice i odlučivanje o njoj, predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić-Dejanović zaključila je sednicu Šestog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2008. godini.

Po zaključenju sednice, predsednica Narodne skupštine čestitala je svim građanima Srbije novu 2009. godinu.