Sreda, 16. decembar 2020.

Šesta sednica Odbora za kulturu i informisanje

Na sednici Odbora za kulturu i informisanje, održanoj 16. decembra 2020. godine, članovi Odbora su pod prvom tačkom dnevnog reda razmotrili Predlog zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji je podnela Vlada, u pojedinostima.


Na pomenuti Predlog zakona narodni poslanici podneli su dva amandmana, koji Vlada i Odbor nisu prihvatili.

U nastavku sednice, Odbor je razmotrio Predlog zakona o dopuni Zakona o javnim medijskim servisima, koji je podnela Vlada, u načelu. Slavica Trifunović, pomoćnik ministra za informisanje i medije, istakla je da se izmena Zakona odnosi na dodatno finansiranje javnih servisa iz Budžeta Republike Srbije. Kako je rečeno na sednici Odbora, mesečna taksa od 255 dinara za dva javna servisa, RTS i RTV, nije dovoljna za nesmetano obavljanje njihovih osnovnih delatnosti.

Nakon diskusije, članovi Odbora jednoglasno su prihvatili Predlog zakona, u načelu.

Pod trećom tačkom dnevnog reda, članovi Odbora razmotrili su i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske, koji je podnela Vlada. Članovima Odbora Predlog zakona obrazložila je Olga Gekić, pomoćnik ministra za informisanje i medije. Gekić je istakla da će potpisivanje Sporazuma predstavlja pravni osnov za dalje unapređenje odnosa i saradnje u oblasti audiovizuelnog stvaralaštva, s obzirom da će njegovim stupanjem na snagu prestati da važi jugoslovensko-francuski sporazum u oblasti filma, potpisanog 1975. godine, a koji sadrži odredbe koje su u pravnom i tehnološkom smislu prevaziđene.

Odbor je nakon diskusije prihvatio Predlog zakona i izglasao predsednicu Odbora za izvestioca na sednici Narodne skupštine.

Sednici je predsedavala zamenik predsednika Odbora Snežana Paunović, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora: Željko Tomić, Aleksandar Čotrić, Aleksandar Jovanović, Vuk Mirčetić, mr Jadranka Jovanović, Milica Dačić, Nataša Mihailović-Vacić, prof. dr Marko Atlagić, Lav-Grigorije Pajkić i Ivana Popović.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Sreda, 16. decembar 2020. | Šesta sednica Odbora za kulturu i informisanje 16.12.2020.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
nedelja, 18. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja