Sreda, 19. april 2017.

Šesta sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Na sednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, održanoj 19. aprila, članovi Odbora razmatrali su pitanje održavanja izložbe „Jasenovac - pravo na nezaborav“, koja će biti predstavljena od 28. aprila do 10. maja 2017. godine, u centralnom holu Doma Narodne skupštine. Izložba će biti organizovana u saradnji Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Odbora za prava deteta Narodne skupštine.


Predsednik Odbora mr Ivan Kostić istakao je da je od izuzetne važnosti održavanje ove izložbe, kojom će biti predstavljena istorija stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda u koncentracionim logorima tokom Drugog svetskog rata. Kostić je dodao da je od izuzetnog značaja što se o temi Jasenovca govori u okviru institucija, kao i to da se o svim dešavanjima obavesti što šira, kako domaća tako i međunarodna javnost, što je i razlog za održavanje izložbe.

Ljiljana Nikšić, načelnik Odeljenja za migracionu politiku i dijasporu pri Ministarstvu spoljnih poslova obavestila je prisutne da je inicijativa za održavanje izložbe pokrenuta od strane srpske i jevrejske akademske zajednice i da je pitanje rasvetljavanja istine o Jasenovcu istorijska misija za sve. Nikšić je naglasila da je dužnost Srbije da se štiti kultura stradanja srpskog naroda, kao i to da su zločini počinjeni u Jasenovcu istorijska činjenica.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora mr Ivan Kostić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Blaža Knežević, mr Jadranka Jovanović, Miodrag Linta, Aleksandar Čotrić, prim. dr Vlado Babić, dr Ljubinko Rakonjac, Vladimir Đurić i Dragan Veljković.


Odbori vezani za ovu aktivnost

Video

Sreda, 19. april 2017. | Šesta sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu 19.04.2017.